Marcel Ciolacu
Social

Marcel Ciolacu a anunțat modalitatea prin care se vor majora pensiile

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a vorbit în cadrul podcastului EVZ Capital, România lui Cristache, moderat de Ionuț Cristache, despre rata inflației care a crescut la 15,9% în luna septembrie, după ce în august era de 15,3% și cum pot face față pensionarii prețurilor mărite.

Marcel Ciolacu i-a asigurat pe pensionari că 2023 va veni cu o creștere a punctului de pensii. Această creștere ar fi în jurul procentului de 10%, adică sub nivelul inflației. Președintele celui mai mare partid din țară a declarat că s-au identificat sursele de finanțare care să susțină această majorare.

„Trebuie mărite și pensiile și salariul minim, de la 1 ianuarie. Trebuie să găsești un echilibru macroeconomic. Eu cred că vom găsi soluțiile cele mai bune fără să intrăm în cifre. Una e rata inflației lunară, alta anuală. Trebuie găsit echilibru, trebuie să avem ultima rectificare bugetară, de obicei are loc la sfârșitul lui noiembrie, în momentul acela ai toate cifrele și poți să iei deciziile cele mai bune”, a declarat Marcel Ciolacu adăugând că „Atât pensiile cât și salariul minim se vor mări de la 1 ianuarie. Germania vrea să întoarcă un pachet social de 200 milioane de euro”

„Măriri se vor face numai pe bază de contribuții”

Liderul PSD a afirmat că aceste măriri se vor face numai pe bază de contribuții. „Cu cât ai contribuit la fondul de pensii, cu atât ți se va aplica mărirea procentual. Am cerut ministrului Muncii și Finanțelor să vină cu o statistică foarte clară pe venituri pe familii”.

„Este un minim! Eu consider că este un minim. Pentru salarii, minimul este legea, adică rata inflației, dar se pune rata de un an de dinainte. Construcția bugetului o faci cu anul în curs. Vom lua decizia cea mai sustenabilă. În momentul acesta nu gestionezi doar economia României”, a explicat Ciolacu.

Marcel Ciolacu a explicat că o mărire cu un anume procent, oricare ar fi acesta, a pensiilor, ar face ca bătrânii cu venituri mici să primească o creștere nesemnificativă în timp ce pensionarii speciali ar putea câștiga mii de lei. Pentru a evita o astfel de situație, a spus liderul PDS, în cazul fiecărei pensii se va calcula contribuția efectivă – adică fără sporuri, indemnizații și alte sume ce se iau în calcul pentru cuantumul pensiilor speciale – și doar acesteia i se va aplica procentul de majorare.

„Pensiile din armată sunt pensii ocupaționale, ele se găsesc peste tot prin lume. Va fi o negociere la Bruxelles pentru a modifica acel 9,4% (pragul asumat de România ca impact al pensiilor în PIB în PNRR, n.r.). Am fost și am vorbit cu comisarul Schmit pe acest subiect și vom continua aceste discuții. E clar că s-a modificat contextul, sunt necesare anumite modificări respectând mecanismul UE. Asta nu înseamnă că cineva va modifica din PNRR vreo reformă. Discutăm despre abordarea și aplicarea acestor reforme”, a afirmat liderul PSD.

Marți au avut loc proteste ale pensionarilor. Aceștia solicită o creștere de 26% încă din noiembrie și nu de la începutul anului viitor, dar și eliminarea transferului contribuțiilor de asigurări sociale la administratorii privați de anul viitor. Astfel, 12 miliarde de lei ar rămâne la bugetul de stat și ar permite creșterea pensiilor cu procentul dorit de pensionari.

blank