MApN recrutează militari
Actualitate, Featured

MApN recrutează militari pentru forțele speciale

Forţele pentru Operaţii Speciale ale României fac recrutări, iar potrivit unui anunţ al Ministerului Apărării Naţionale (MApN) publicat pe Facebook termenul de înscriere este până la mijlocul lunii ianuarie a anului 2021.

„Dacă vreţi să vă alăturaţi Forţelor pentru Operaţii Speciale, acum e momentul! «Viaţa începe acolo unde se termină zona de confort», spune Donald Neale Walsch, iar noi vă invităm să urmaţi programul întrunit de calificare în domeniul FOS şi să ieşiţi din zona de confort.

Demarăm înscrierile pentru Programul întrunit de calificare în domeniul FOS organizat de Şcoala de Aplicaţie a Forţelor pentru Operaţii Speciale «Burebista», cu termen de înscriere 18 ianuarie 2021”, arată MApN în anunţ. Important de precizat, posturile vacante se adresează numai celor care sunt deja în Armată indiferent de armă sau specialitatea militară şi nu sunt accesibile civililor.

Cât încasează lunar un militar de elită al MApN:

MApN mai precizează că la finalul programului de pregătire absolvenţii vor obţine statutul de operator forţe pentru operaţii speciale şi vor fi încadraţi într-o unitate de elită a Armatei Române, iar salariile plătite nu sunt de neglijat. Concret, în cazul unui subofiţer FOS, venitul brut cu sporurile aferente este de 5.490 de lei, adică 3.212 lei net.

Mai mult, în misiunile externe, luptătorii FOS primesc o recompensă materială apreciabilă, oarecum proporţională cu riscurile la care se expun într-un teatru de operaţii precum Afganistanul.

Concret, conform algoritmului pus la punct de Ministerul Apărării Naţionale, la plecarea în misiunea în Afganistan, aceşti militari de elită primesc, pe lângă solda normală, o primă de campanie egală cu aceeaşi soldă, salariul fiind în acea lună, practic, dublat. Apoi, pe perioada executării misiunii, militarii din Forţele pentru Operaţii Speciale încasează lunar o soldă de funcţie prevăzută prin ordinul de numire/detaşare dublată, la care se adaugă o compensaţie de risc/pericol deosebit în cuantum de 30% aplicată la solda de funcţie. Militarii mai încasează şi diurna care în cazul unui subofiţer este de cel mult 70 de euro pe zi.

Ca o concluzie, militarii FOS primesc, pe perioada de misiune în Afganistan, un salariu mărit de 2,3 ori la care se mai adaugă în fiecare lună cel mult 2.820 de euro. Conform acestui algoritm, un plutonier din Forţele pentru Operaţii Speciale primeşte lunar solda de 7.387 de lei la care se adaugă 2.200 de euro, totalul fiind de peste 3.800 de euro.
Adevărurile despre FOS

Forţele pentru Operaţii Speciale sunt unităţile de elită din orice structură militară de tip NATO. Modul de acţiune al acestor unităţi derivă din „Cele cinci adevăruri despre FOS”, un ghid de bază al bunelor practici pus la punct de militari. În primul rând, „Oamenii sunt mai importanţi decât tehnologia”. Nici măcar cea mai bună tehnologie existentă în prezent nu poate înlocui o echipă de FOS înalt calificată, echipată corespunzător şi închegată. Apoi, „Calitatea este mai importantă decât cantitatea” – Un număr mic de operatori, selecţionaţi cu atenţie, bine instruiţi, bine conduşi în luptă, sunt de preferat unui număr mare de militari mediocru pregătiţi. Totodată, în respectivul ghid se mai arată că „FOS nu pot fi produse în masă”. Şi asta pentru că atingerea nivelului de profesionalism necesar îndeplinirii în bune condiţii a misiunilor dificile pe care le presupun operaţiile speciale necesită ani buni de instruire. În fine, ultimele două adevăruri din ghid sunt „FOS competente nu pot fi produse după ce criza a avut loc deja” şi „Majoritatea operaţiilor speciale necesită sprijinul forţelor convenţionale, altele decât FOS”.

Informaţii pentru cei interesaţi de programul Forţelor Speciale

CONDIŢII DE PARTICIPARE:

-vârsta maximă: 40 de ani -grad maxim: ofiţeri – căpitan, MM/subofiţeri – MM cls a II-a/plutonier major, SGP – fără limită de grad dar cu cel puţin 1 an vechime DURATA: 48 săptămâni

COMPONENTE PROGRAM:

-program pregătitor în vederea evaluării şi selecţiei (10 săptămâni) -program de evaluare şi selecţie (4 săptămâni) -curs de specializare iniţială a operatorilor FOS (18 săptămâni) -curs de pregătire de bază operatori FOS (16 săptămâni)

SCOPUL PROGRAMULUI:

Formarea şi dezvoltarea cunoştinţelor, deprinderilor şi abilităţilor practice şi intelectuale necesare operatorului forţe pentru operaţii speciale (FOS) pentru încadrarea funcţiilor specifice de la baza carierei.

OBIECTIVELE GENERALE ALE PROGRAMULUI:

-formarea deprinderilor şi competenţelor necesare operatorului FOS pentru ocuparea unei funcţii în cadrul detaşamentului de operaţii speciale/ plutonului comando; -formarea deprinderilor şi competenţelor necesare operatorului FOS în utilizarea armamentului şi a încărcăturilor explozive; -formarea deprinderilor şi competenţelor necesare operatorului în utilizarea sistemelor de comunicaţii radio; -formarea deprinderilor şi competenţelor necesare operatorului pentru acordarea primului ajutor în situaţii specifice misiunilor FOS.



blank