Actualitate, Featured

Mânaţi de revoltă, românii au ieşit în stradă. Piaţa Victoriei, plină de oameni care se gandesc la copila Alexandra

Câteva mii de persoane au participat, sâmbătă seară, la un protest început în Piaţa Victoriei și organizat de patru asociaţii civice, sub titlul „Pentru Alexandra. Împotriva unui stat nepăsător!”. Sunt foarte mulți tineri, foarte multe familii cu copii mici, care au adus flori, candele și steaguri și au pornit apoi din Piața Victoriei în marș către Ministerul de Interne. Aici și-au strigat nemulțumirea față de autorități și au ținut un moment de reculegere în memoria curajoasei Alexandra Măceșanu, victima bâlbei autorităților și a neputinței statului. Acțiuni de solidaritate au fost și în orașe de provincie precum Iași sau Cluj.

Oamenii au început să plece din fața Ministerului de Interne, după ce au transmis mesajul „Eu sunt Alexandra”, un mesaj de solidaritate și compasiune. La fel de puternic a fost însă și sentimentul de revoltă.

Sunt 5.000 de oameni care protestează în fața Ministerului de Interne și strigă: „Criminalii!”. Apoi, brusc, se face liniște și se ține un moment de reculegere. Sunt persoane care plâng. Apoi oamenii își reiau protestul și strigă „Demisia!”.

Ministrul de interne, Nicolae Moga, urmează să țină o declarație de presă la ora 21:15.

În jur de 1.000 de persoane sunt în marș spre sediul Ministerului de Interne, acolo unde sunt așteptați 3.000 de oameni.

Miercuri, Alexandra Măceşanu, o fată de 15 ani din comuna Dobrosloveni, judeţul Olt, a dispărut după ce a plecat spre municipiul Caracal cu o maşină „la ocazie”. Minora a sunat de trei ori la numărul de urgenţă 112, spunând că a fost sechestrată de un bărbat, însă autorităţile nu au reuşit să identifice locul în care se afla. Anchetatorii au început percheziţia domiciliară la locuinţa bărbatului de 66 de ani vineri dimineaţa, la circa 19 ore de la apelul fetei.

Proteste în provincie. Iași: „Alexandra și Mihaela, iertați-ne pentru neputința noastră”
La Iași, oamenii au venit sâmbătă în Piața Unirii într-un fel de pelerinaj, a fost mai mult un protest mut. S-a improvizat un fel de altar și foarte mulți ieșeni au venit și au zăbovit din drumul lor preț de câteva minute ca să aprindă candele, lumânări, unii au adus flori și chiar o coroană cu mesajul „Alexandra și Mihaela, iertați-ne pentru neputința noastră”, aluzie la cele două cazuri de dispariție de la Caracal. Furie și revoltă sunt sentimentele care i-au încercat pe oameni atunci când au aflat detaliile acestor cazuri, dar mai ales neputință. Părinții și tinerii spun că nu se mai simt în siguranță. Sunt triști. Unii sunt de părere că ar fi nevoie de proteste ample.

Aproape 100 de persoane protestau, sâmbătă seara, și în centrul orașului Cluj-Napoca, față de felul în care au intervenit autoritățile în cazul de la Caracal. Oamenii au scris cu cretă pe zona pietonală #112 și #19 ore. De asemenea, ei au afișe cu mesaje precum „#19 ore”, „Corupția e unealta KGB, corupții sunt și trădători” sau „Cine răspunde? Unde e dreptatea”, relatează Mediafax.

„Considerăm că demisiile nu sunt suficiente, trebuie deschise dosare penale în cazul unor reprezentanți ai unor instituții ale statului. Este inadmisibil ca într-un stat european să moară tineri cu zile”, a spus unul dintre cei prezenți.

În Craiova, localnicii au pus pe soclul statuii lui Mihai Viteazul o pancardă cu mesajul „pedeapsa cu moartea criminalilor”. În acest loc craiovenii vin pe rând, împreună cu copiii, și aprind lumânări pentru fetele dispărute.

„Este fără cuvinte ceea ce s-a întâmplat. Criminalul merită pedeapsa cu moartea. Să fie omorât în chinuri. Am adus o candelă pentru Alexandra și Luiza, dar și pentru ceilalți copii care au dispărut”, a spus o craioveancă.

Proteste au avut loc și în alte orașe precum Alexandria, Brăila sau Brașov.

 

blank