Featured, Social

„Managerul-dezastru“, școlit de SRI, duce spre faliment editura Ministerului Educației

Directoarea Editurii Didactice și Pedagogice, Maria Mihaela Nistor, a trecut societatea de stat pe pierdere, încă de la primele manuale tipărite.

Déjà vu pentru șefa editurii Ministerului Educației, care înainte a mai reușit „performanța“ să obțină, într-un an, la o societate privată pe care a manageriat-o, o cifră de afaceri de 900 de lei. Colaborarea dintre Editura Didactică și Pedagogică și minister rămâne ambiguă.

Directorul Editurii Didactice și Pedagogice (EDP), cea care editează toate manualele școlare, a fost numit în funcție când instituția era încă regie autonomă și a rămas la conducere și după ce aceasta a devenit societate pe acțiuni.

Maria Mihaela Nistor a fost aleasă director de un consiliu interimar al Regiei Autonome Editura Didactică și Pedagogică, deși nu avea experiență în domeniu, care ar fi recomandat-o pentru o această funcție. Maria Nistor a mai fost manager al unei societăți comerciale private, înainte de a prelua editura subordonată Ministerului Educației Naționale (MEN), dar nu a avut succes cu aceasta. Nistor a fost administrator și unic asociat al SC DICE Consulting Agency SRL, din Năsăud, Cluj. Această societate, rămasă fără activitate, a înregistrat, sub managementul Mariei Nistor, în 2016, o cifră de afaceri de doar 900 de lei, potrivit datelor de la Registrul Comerțului.

Tot de performanțe financiare negative se lovește Maria Nistor și la conducerea Editurii Didactice și Pedagogice. În urma scandalului cu manualele de Geografie pentru clasa a VI-a cu numeroase greșeli, ce vor fi retrase și retipărite, EDP s-a ales cu o pierdere de circa 300.000 de lei (costul de producție a aproximativ 148.000 de manuale) plus 35.000 de lei drepturi de autor. Nu sunt incluse aici și alte costuri – de transport etc.

Editura ar fi trebuit să achiziționeze încă două variante de conținut pentru manualele de Geografie destinate elevilor din clasa a VI-a (pentru care ar fi trebuit să plătească drepturi de autor în valoare de 25.000 de lei pentru a doua variantă și, respectiv, 15.000 de lei pentru cea de-a treia variantă), dar acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Carieră coordonată de rectorul Academiei SRI
Maria Nistor a predat la Universitatea “Babeș-Bolyai” (cadru didactic asociat), deși nu are lucrări științifice incluse în bazele de date internaționale reprezentative.

În 2015, Maria Nistor a obținut titlul de doctor în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene la Universitatea “Babeș Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, cu teza „(De)Constructing the Migration-(In)Security Nexus. Case Studies: Canada and Germany”. Coordonator al lucrării i-a fost Adrian Liviu Ivan (pe atunci profesor la UBB Cluj), numit rector al Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” (ANIMV) a SRI, funcţie ocupată în urma unui concurs la care a fost unic candidat.

Actuala directoare a EDP a contribuit, potrivit CV-ului său, la peste 20 de publicaţii, două dintre ele editate de către Toma Rus şi Liviu Adrian Ivan („Informaţii clasificate în balanţă” şi ”Securitate umană – o abordare diferită”, în 2012, la Editura CA Publishing). Toma Rus (fost chestor de poliţie, fost şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj, fost secretar de stat, profesor la UBB, director de securitate al clubului de fotbal CFR Cluj) a avut dosar penal pentru vătămare corporală și a fost urmărit penal pentru trafic de influenţă şi alte infracţiuni conexe de procurorii DNA Cluj pe vremea când era şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Cluj.

Director moștenit de societatea pe acțiuni
Cu toate că a fost aleasă la conducerea EDP de un consiliu interimar, Maria Nistor a rămas șefă a editurii finanțate de stat, fără să mai fie organizat concurs pentru ocuparea funcției de director. “Consiliul de Administrație al Regiei Autonome Editura Didactică și Pedagogică (EDP – R.A.), întrunit în ședința de miercuri, 9 august, a decis prin vot unanim numirea în funcția de director general a doamnei dr. Maria Mihaela Nistor, în conformitate cu prevederile OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Precizăm că, până la numirea unui nou consiliu, prezentul Consiliul de Administrație își va exercita prerogativele doar în ședință extraordinară, dacă va fi cazul, potrivit reglementărilor OUG 109/2011”, se arată într-un comunicat al MEN din 7 august 2017.

Pe 11 octombrie anul trecut, aceeași sursă anunța că „Societatea Editura Didactică și Pedagogică SA va fi înființată ca societate comercială pe acțiuni, de interes național, cu capital integral de stat, în subordinea Ministerului Educației, prin reorganizarea Regiei Autonome Editura Didactică și Pedagogică, potrivit ordonanței de urgență aprobate miercuri, 11 octombrie, de Guvern”. “Societatea Editura Didactică și Pedagogică SA va realiza manualele școlare la solicitarea directă a Ministerului Educației Naționale, pe bază de contract. Societatea va fi condusă de adunarea generală a acționarilor, constituită din reprezentanții Ministerului Educației Naționale, și de către un consiliu de administrație format din cinci membri. Reprezentanții statului în adunarea generală a acționarilor și membrii Consiliului de Administrație ai societății vor fi numiți și eliberați din funcție prin ordin al ministrului Educației Naționale. Conducerea executivă a societății va fi asigurată de un director general. Finanţarea programelor de investiţii şi de retehnologizare ale So-
cietății Editura Didactică și Pedagogică S.A. se asigură din surse proprii şi din alte surse atrase. Patrimoniul Regiei Autonome Editura Didactică și Pedagogică se preia de către Societatea Editura Didactică și Pedagogică S.A. prin protocol de predare-preluare în conformitate cu prevederile legale. Personalul Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A. va fi preluat în totalitate de la Regia Autonomă Editura Didactică și Pedagogică fără să le fie afectate drepturile avute la data preluării”, mai preciza MEN.

Ulterior, Curtea Constituțională a României găsea elemente de neconstituționalitate în proiectul de formare a societății pe acțiuni EDP. Ca reacție, Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre a guvernului privind înființarea Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A. ca urmare a reorganizării Regiei Autonome „Editura Didactică și Pedagogică” prin transformare.

În prezent, modul de organizare și de colaborare cu MEN al EDP este ambiguu. Există un contract de colaborare între minister și societatea comercială de stat.

Contactată pentru a oferi un punct de vedere, directoarea EDP, Maria Nistor, ne-a spus că o să răspundă când va avea timp. Vom publica răspunsul acesteia când îl vom primi.

blank