International, Stiri

Mama Rusia, supărată pe deciziile luate de Rada ucraineană

Rusia anunţă represalii economice dacă Ucraina se apropie de UE

rusul
Aleksei Uliukaev

Toată lumea aşteaptă reacţia Rusiei cu privire la ultimele evoluţii ale situaţiei din Ucraina aprobate de parlament. O primă ameninţare a venit din partea ministrului rus al Economiei care spune că Rusia va majora taxele vamale pentru Ucraina dacă aceasta ţară se va apropia de UE.

Rusia va majora taxele vamale pentru importurile de produse din Ucraina în cazul în care Kievul decide apropierea ţării de Uniunea Europeană, avertizează ministrul rus al Economiei, Aleksei Uliukaev, citat de Mediafax.

“Noi transmitem Ucrainei următorul lucru: bineînţeles că aveţi dreptul să vă alegeţi drumul”, a declarat Aleksei Uliukaev într-un articol de opinie publicat în cotidianul Handelsblatt pe tema eventualului acord de asociere între UE şi Ucraina.

“Dar, în cazul apropierii de UE, vom fi nevoiţi să majorăm taxele vamale la importuri”, a avertizat oficialul rus, justificând o astfel de măsură prin faptul că Ucraina ar deveni o cale de aducere în Rusia a produselor fabricate în state membre UE.

“Kievul nu poate rămâne un partener puternic al Moscovei dacă semnează un acord de asociere cu UE. Cele două lucruri nu sunt compatibile unul cu celălalt”, a subliniat Uliukaev.

Ministrul rus a denunţat efectele negative ale crizei din Ucraina asupra economiei Rusiei: “Numeroase fonduri de investiţii îşi retrag banii din Ucraina, iar multe şi din Rusia”.

Criza politică din Ucraina s-a amplificat în noiembrie 2013, când Administraţia Viktor Ianukovici a refuzat să semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeană.