Social, Stiri

Mamă cu mai mulţi copii salvată de asistenţii sociali

Femeia a cerut să fie internată într-un centru maternal

centru-maternal13

 Primăria Sectorului 2 a intervenit de urgenţă în cursul serii de joi, 28 noiembrie, pentru preluarea în sistemul de asistenţă socială a unei mame cu trei copii, din care cel mai mic are 3 ani şi care locuiau în condiţii improprii într-un canal din sectorul 4.

În cursul după – amiezii de joi, doamna V. I., în vârstă de 34 de ani, cu domiciliul ocazional în strada Gimalău, sector 2, însoţită de unul din copii dânsei în vârstă de 3 ani s-a prezentat la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a Primăriei Sectorului 2 pentru a cere să fie preluată împreună cu cei trei minori într-un centru de tip maternal.

Angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a Primăriei Sectorului 2 cunosc faptul că doamna V.I. este mamă a 5 copii. Trei copii locuiesc cu ea (unul de 3 ani, altul de 7 ani şi al treilea de 15 ani), unul în vârstă de 14 ani este în unităţile de tip rezidenţial al sectorului 2 şi cel de 18 ani a fost dat spre adopţie de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 1.

Imediat ce doamna V. I. a solicitat sprijinul angajaţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a Primăriei Sectorului 2, aceştia au plecat împreună cu dânsa pentru a-i prelua şi pe ceilalţi 2 minor din canalele sectorului 4. În canalul indicat a fost găsit doar unul dintre minorii doamnei V.I. în vârstă de 7 ani, dar nu şi cel de-al doilea copil în vârstă de 15 ani.

De asemenea, în acelaşi canal au fost găsiţi alţi 7 minori, iar în aceste condiţii, conform procedurilor legale, angajaţii DGASPC Sector 2 au informat Secţia 14 de Poliţie despre existenţa copiilor în canale.

Conform procedurilor în asemenea cazuri, doamna V.I. şi cei doi copii ai săi, unul de 3 ani şi altul de 7 ani au fost duşi la spital pentru evaluarea stării de sănătatea şi eliberarea unei adeverinţe în baza căreia pot fi găzduiţi în comunităţi. Imediat după obţinerea acestui aviz, doamna V. I. şi copii dânsei au fost găzduiţi într-un centru maternal.

De asemenea, DGASPC Sector 2 va continua căutarea celuilalt minor în vârstă de 15 ani al doamnei V.I. pentru a fi preluat şi el în acelaşi sistem de protecţie a copilului. 

Doamna V. I. a avut mai multe relaţii de uniune consensuală, în urma cărora au rezultat 5 copii cu vârste între 3 şi 18 ani. Femeia nu are o sursă de venit stabilă, afirmând că îngrijeşte de o persoană. A beneficiat de serviciile asigurate de D.G.A.S.P.C. Sector 2, împreună cu copii dânsei între anii 2008 – 2009. La ieşirea din centrul maternal doamna V. I. a primit suma de 1800 lei, conform Legii 326/2003,

Ulterior ieșirii din centru doamna, V.I. a solicitat acordarea ajutorului pentru plata chiriei, in baza HCL Sector 2 nr. 123/2008. Prin dispozitia Primarului Sectorului 2, in luna aprilie 2009 i-a fost stabilit un ajutor in cuantum de 900 lei/luna pentru o perioada de 9 luni, respectiv pe durata contractului de inchiriere pe care il incheiase,

Desi semnase un angajament in acest sens, dna V.I. nu a anutat Primaria Sectorului 2 ca, imediat dupa stabilirea ajutorului a parasit locuinta pe care o inchiriase, motiv pentru care ajutorul de urgenta pentru plata chiriei i-a fost incetat dupa o luna. A schimbat mai multe locuinte, cerând de fiecare dată ajutor pentru plata chiriei, dar nu l-a primit pentru că nu avea încheiate contracte de închiriere pentru spaţiile respective.

În aprilie 2012 avea peste 170 amenzi, in cuantum total de 18.500 lei. Amezile sunt date de Sectia 7 Politie, Sectia 8 Politie, Jandarmerie, Politie Locala Sector 2. etc.

De asemenea, i-au fost oferite şi alte programe de protecţie socială, respectiv: înscrierea unuia dintre copii într-un centru de zi şi includerea altui copil într-o creşă. Cu toate că au fost oferite aceste servicii sociale, doamna V.I. nu le-a respectat, neducând copii la centru de zi şi la creşă. Fără condiţii decente de trai, doamna V.I. i-a dus sporadic pe cei 3 copii la un centru al DGASPC Sector 2. În cursul anului 2013 doamna V.I. şi-a luat cei 3 copii de la centru şi nu i-a mai adus înapoi, dar nici nu a solicitat alte măsuri de protecţie socială pentru aceştia.

DGASPC Sector 2 va lua măsurile de protecţie socială ce se impun în asemenea cazuri în interesul superior al copilului.

 

blank