Culinar

Maioneza cu albusuri

Maioneza cu albusuri

blankMa gandesc, pentru gospodinele care au in casa persoane care poarta numele Sfantului Nicolae – ultima sarbatoare crestina mare, la care s-a pregatit masa intinsa, cu delicatesuri si tot felul de bunatati – sa vin si eu cu un pont. Asta, desigur, daca au pregatit lucruri care nu au necesitat si albusurile si, mai ales, pe acestea, pe albusuri, le-au bagat la congelator pentru alte trebuinte. Daca nu, vin din start si zic sa va spun o reteta de maioneza cu… albusuri. Da, este o maioneza un pic atipica fata de ceea ce stim, in mod obisnuit, in materie de maioneza. Daca, de regula, folosim galbenusurile pentru aceasta, in reteta de mai jos mergem pe albusuri. Cateva albusuri – desigur, in functie de cantitatea de maioneza pe care vrem sa o obtinem – se bat spuma. Cand consistenta devine garantata, se picura ulei peste albusuri si se incorporeaza repede. Apoi se adauga mustarul si, daca preparatul la care se adauga maioneza permite, se pune si usturoi, hrean, chili, pentru un gust deosebit. Despre acest tip de maioneza se spune ca nu are colesterol, nu supara ficatul si este tolerata si de copii si batrani. Poate ca merita incercata… N. M.

blank