Maia Sandu
Actualitate

Maia Sandu: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei lovește aproape de casă, în Republica Moldova

Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a anunțat că fragmente de dronă de tip „Shahed” au fost descoperite duminică în zona frontierei moldo-ucrainene, în apropierea localității Etulia din raionul Vulcănești. În acest context, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a transmis că Războiul Rusiei pune în pericol întregul continent.

Maia Sandu: Fragmentele de dronă găsite la frontiera dintre Republica Moldova și Ucraina au fost ridicate de experții Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al Inspectoratului General al Poliției și urmează să fie supuse expertizei.

„Operativ, informațiile au fost comunicate autorităților de competență, iar în regiunea căderii rămășițelor de dronă a fost restricționat accesul. Menționăm că nu există riscuri sau pericole pentru comunitățile din zonă, iar autoritățile au luat toate măsurile de rigoare pentru menținerea unui climat de ordine, liniște și siguranță publică”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției de Frontieră.

Din informațiile autorităților ucrainene, în noaptea de 9 spre 10 februarie, asupra regiunii Ismail de pe teritoriul Ucrainei, în apropierea de frontiera cu Republica Moldova, a avut loc un atac cu drone. Există bănuială că resturile de dronă depistate ar fi una din dronele doborâte de sistemul anti-aerian ucrainean.

Maia Sandu, despre fragmentele de dronă

Maia Sandu

Republica Moldova părăsește organizația CSI

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis că „agresiunea Rusiei ”pune în pericol întregul continent”.

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei lovește aproape de casă, în Republica Moldova — din nou. Descoperirea resturilor de drone Shahed în sudul Republicii MoldovaMoldovei servește astăzi ca un alt memento dur al realității sumbre cu care ne confruntăm. Agresiunea Rusiei pune în pericol întregul continent. Sprijinul pentru Ucraina trebuie să continue”, a scris președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pe platforma X.

La rândul său, premierul Dorin Recean a spus că ”siguranța publică este asigurată de către autorități și nu există riscuri pentru comunitățile locale”.

Maia Sandu

„Rămășițele dronei Shahed, găsite astăzi în sudul țării în apropierea graniței, sunt o amintire dură a violenței și distrugerii semănate de Kremlin”, a transmis și ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi.

Războiul din Ucraina

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, fragmente de rachetă au căzut de mai multe ori pe teritoriul Republicii Moldova. Rămăşiţe au fost găsite în localităţile Naslavcea, Larga, Chiţcani şi Gîsca.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, când a fost atacul de la Izmail, autorităţile române au transmis mesaje RO-Alert în judeţele Tulcea şi Galaţi pentru a avertiza populaţia asupra posibilelor căderi ale unor resturi de drone. Totodată, aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Turce, de la Feteşti, au fost ridicate în aer pentru a verifica spaţiul aerian, dar nu au fost raportate „pătrunderi neautorizate”.

blank