Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, spune că decizia privind anularea mandatului de arestare a politicianului Renato Usatîi „ridică mari semne de întrebare”, relatează Unimedia, citată de Mediafax.

„Prim-ministrul nu poate da indicații procurorilor și nu poate interveni în justiție și nu o voi face niciodată. Însă decizia de astăzi, de anulare a mandatului de arest pe numele lui Renato Usatîi, ridică mari semne de întrebare. Prin această decizie, procurorii fie recunosc că dosarul a fost fabricat la comandă politică și atunci ar trebui să știm la comanda cui, iar cei care au îndeplinit asemenea indicații trebuie să-și dea demisia și să răspundă în fața legii, fie legalitatea deciziei de astăzi are caracter îndoielnic”, a spus Maia Sandu.

Declarația vine după ce controversatul politician Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, a fost eliberat duminică seara. Mandatul de arestare preventivă pe numele său au fost anulat de autoritățile de la Chișinău la scurt timp după revenirea acestuia în țară.

Usatîi a fost reținut de ofițerii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), la intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, dar a fost eliberat în aceeași zi.

Usatîi este suspectat că a comandat asasinarea unui om de afaceri rus, Gherman Gorbuntov. El a fost dat în urmărire internațională în 2016 și de atunci s-a aflat la Mosciva. Usatîi spune că este nevinovat și că și că, de fapt, totul s-ar fi făcut la comanda oligarhului Vlad Plahotniuc.

„Să fie clar pentru cei care încearcă să profite de această perioadă de tranziție – în cel mai scurt timp, vom curăța justiția de oamenii corupți, din vechiul sistem, care lucrează la comanda cuiva și nu în interesul cetățeanului și conform prevederilor legale”, a mai spus Maia Sandu.