Cutremur în sportul din Franța! Mai bine de 100 de persoane, între care sportivi și antrenori, deopotrivă, sunt acuzate de agresiuni sexuale! Întreg tăvălugul a fost declanșat de dezvăluirile unei mari campioane. Patinatoarea Sarah Abitbol a scris în cartea autobiografică despre cum antrenorul personal o viola cu regularitate în cantonamente!

„Este un moment istoric pentru sportul francez”, anunță ministerul Sporturilor din Hexagon.

Cutremur în sportul din Franța! mai bine de 100 de persoane acuzate de acte sexuale. Ancheta ordonată de Roxana Mărăcineanu a scos la drame neștiute.

La conducerea ministerului, românca Roxana Mărăcineanu, fostă campioană de înot, a ordonat o amplă anchetă asupra fenomenului agresiunilor sexuale din sportul francez. Iar investigațiile au scos la iveală adevărate drame. Totul, așa cum spuneam, a pornit de la dezvăluirile Sarei Abitbol, de 10 ori campioană la patinaj. Ea l-a acuzat în cartea autobiografică pe antrenorul Gilles Beyer că a violat-o în perioada 1990-92, pe când era o adolescentă. Beyer a primit acuzaţii preliminare de agresiune sexuală, iar ancheta asupra sa este în desfăşurare.

În urma acuzaţiilor lui Abitbol, ​​mai mulţi patinatori s-au pronunţat pentru a denunţa presupuse violenţe sexuale din partea antrenorilor. În acest sens, Ministerul Sporturilor din Franța a creat o platformă specială pentru mărturiile victimelor şi a organizat audieri. Toată ancheta a durat un an! În final, 60 de persoane s-au confruntat cu proceduri penale și peste 100 au fost îndepărtate temporar sau definitiv din funcţiile lor. În unele cazuri, anchetele declanșate de Parchetele locale sunt în curs de desfăşurare.

Abuzurile sexuale au avut loc în toată țara şi în întreg sportul francez. Acuzaţiile vizează un total de 48 de federaţii sportive! Dintre persoanele indicate, 96% sunt bărbaţi! Dintre victime, 83% erau femei, iar 63%, copile sub 15 ani! Într-o declarație publică, Ministerul Sporturilor a numit mărturia lui Abitbol „un moment istoric pentru sportul francez”. O nouă lege privind controlul mai dur al profesorilor și îndrumătorilor sportivi a intrat în vigoare vineri, 2 aprilie. În plus, federaţiile sportive s-au angajat să răspundă mai rapid şi mai eficient la rapoartele de abuz.