Featured, Ultima Ora

Magistratii europeni îşi exprimă îngrijorarea pentru statului de drept din România

MEDEL, organizaţie a magistraţilor europeni, îşi exprimă îngrijorarea cu privire la degradarea statului de drept în România şi afectarea independenţei justiţiei, prin adoptarea unor ordonanţe de urgenţă. MEDEL, organizaţia la care este afiliată şi Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), asociaţie condusă de Dana Gîrbovan, consideră că independenţa justiţiei a fost afectată de protocoalele secrete cu SRI şi de dosarele penale deschise unor magistraţi la DNA, însă aceste lucruri nu pot fi o scuză pentru adoptarea unor ordonanţe de urgenţă.

„Situaţia sistemului judiciar din România a înregistrat recent un alt epidos care relevă direcţia îngrijorătoare către degradarea statului de drept în această ţară.

MEDEL urmăreşte cu multă îngrijorare revizuirea celor trei legi fundamentale ale sistemului judiciar, care a intrat în vigoare între iulie și octombrie 2018, și modificările propuse la Codrul Penal şi Codul de procedură penală. După cum a spus vicepreședintele Frans Timmermans în Parlamentul European, la 3 octombrie 2018, aceste schimbări prezintă un risc serios pentru independența și eficacitatea sistemului judiciar, în special în privinţa luptei împotriva corupției.

Modificările adoptate începând din 2017, care afectează cel mai mult statul de drept, au fost descrise în mod clar în raportul GRECO din martie 2018 și în avizul Comisiei de la Veneția din 20 octombrie 2018 şi au fost reafirmate în raportul Comisiei Europene din Mecanismul de cooperare și verificare (MCV), emis în 13 noiembrie 2018: regulile de numire și revocare a procurorilor de rang înalt și de sporire a competențelor Ministrului Justiției (riscuri deja confirmate în demiterea de anul trecut a procurorului responsabil cu investigarea corupției); normele care limitează libertatea de exprimare a magistraților, în special față de celelalte puteri ale statului; normele privind posibilitatea de a demite membrii aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Mai mult – după cum a denunțat în mod repetat MEDEL, inclusiv într-o scrisoare adresată Comisiei Europeane privind raportul MCV – influența serviciilor secrete, realizată prin protocoale secrete cu instituții ale sistemului judiciar, constituie, de asemenea, o amenințare majoră la adresa independenței justiției române.

În ciuda tuturor criticilor instituțiilor internaționale, protestele publice ale magistraților români și avertismentele grave făcute de Comisia Europeană în raportul MCV, guvernul insistă în intenția sa de a schimba regulile sistemului judiciar prin ordonanțe de urgență – ca în cazul recentei ordonanțe de urgență 7/2019 și a cele mai recente, publicate la 7 martie 2019, destinată modificării anumitor aspecte ale anteriorului act normativ.

Din păcate, atitudinea responsabilă a UNJR (membrul român al MEDEL) – menținerea dialogului cu guvernul pentru a încerca să limiteze efectele negative ale schimbărilor întreprinse – nu a infuenţat guvernul român, fapt care dezvăluie o tendință foarte îngrijorătoare de a nu respecta standardele internaționale de bază ale independenței justiţiei.

Informațiile furnizate recent de procurorul-șef al Secției nou-formate pentru Investigarea infracțiunilor din cadrul sistemului judiciar – potrivit căreia, mai multe dintre dosarele penale împotriva magistraţilor au fost deschise din oficiu de către Direcția Anticorupție împotriva judecătorilor pentru hotărârile lor civile sau penale – ridică îngrijorări serioase nu dacă, ci cât de grav a fost afectată independenţa judecătorilor din România. Conform normelor internaționale, judecătorii trebuie să fie liberi să decidă numai în funcție de lege și fondul cazului. Orice presiuni asupra lor – în special prin amenințarea cercetări penale pentru hotărârea lor – sunt complet inacceptabile. Cu toate acestea, modificările necesare pentru a evita astfel de abuzuri nu trebuie în nici un caz să submineze independența sistemului judiciar sau lupta eficientă împotriva corupției.

Independența sistemului judiciar este unul dintre pilonii de bază ai statului și legile care o guvernează trebuie să fie făcute într-o manieră clară, transparentă și larg discutată și nu prin intermediul ordonanțelor de urgență”, se arată în comunicatul MEDEL.

Organizaţia magistraţilor europeni face apel la Guvern să adopte o atitudine transparentă şi responsabilă cu privire la orice modificări ale legislaţiei în domeniul justiţiei, să înceteze practiva adoptării de ordonanţe de urgenţă şi să promoveze dezbateri transparente şi ample cu privire la orice modificări, prin implicarea tuturor actorilor relevanţi ai societăţii civile.

De asemenea, Guvernului i se cere să ofere CSM timpul necesar pentru consultarea proiectelor de acte normative care privesc magistraţii, pentru a emite opinii consultative relevante.

MEDEL mai solicită Guvernului să respecte pe deplin independenţa judecătorilor de a lua decizii fără presiuni din interiorul sau exteriorul sistemului judiciar, luând în considerare recomandările instituţiilor internaţionale, în speciale ale Comisiei Europene.

blank