Editorial, Stiri

Măgarul ţiganului a murit prin „reducerea economică” a porţiei de coceni

Se spune că într-un moment de criză economică, un ţigan din marginea unui sat de câmpie a redus raţia de coceni a măgarului pentru a face „economie”. După o săptămână, văzând că nu se întâmplă nimic, a mai redus odată raţia. Apoi încă odată, până nu i-a mai dat nimic! Să vezi dandana: după câteva zile, tocmai când se obişnuise să trăiască fără mâncare, măgarul a murit!

magar

Cu aproxiamtiv cinci ani în urmă, criza economică a bătut la poarta României. Guvernul a anunţat imediat reduceri de personal din sistemul de stat şi tăieri de salarii şi pensii: toate pentru a face faţă crizei. Dacă daţi căutare pe Internet, veţi găsi atenţionări ale specialiştilor, care spuneau că în măsura în care populaţia va fi sărăcită prin măsuri de austeritate, o anumită cantitate de bani, adică din „sângele economiei”, va dispărea din „corpul economic, iar fără acest „sânge” organismul social riscă să moară.

Guvernanţii nu au ţinut cont de atenţionări şi au făcut „reduceri”. Pentru a menţine totuşi „corpul economic” în viaţă, ei au recurs la împrumuturi de bani, adică la „sânge proaspăt” adus din exterior. Dar împrumuturile trebuie plătite şi cine altcineva să le plătească decât organismul economic? Deci: la muncă! Aşa s-a ajuns la situaţia în care societatea seamănă cu un pacient, plin de tuburi înfipte în el, pus să care pietre. Cât credeţi că va rezista?

Reducere; re-ducere, adică ducere din nou. Ducere din nou a preţurilor la galantare. Asta pentru că lipsa banilor din economie a obligat firmele să taie din preţuri. Tăierea aceasta a însemnat – cunoaşteţi istoria – concedieri şi reducere a salariilor. Angajaţii rămaşi au muncit mai mult pe bani mai puţini. Acest lucru a influenţat negativ calitatea muncii şi a produselor sale, pe de o parte, şi a redus şi mai mult cantitatea de „sânge” din economie, pe de altă parte. Rezultatul: criza s-a adâncit!

Patronii au trebuit să reducă în continuare preţurile prin diminuarea beneficiului. Iar atunci când beneficiul a ajuns aproape de zero, patronul a închis firma.

Deci, Black Friday poate avea o conotaţie negativă (către „black”) pentru că scăderea preţurilor este un semn al deflaţiei, la fel de periculos ca şi inflaţia: moare măgarul! Măgarul „economic”.

 

blank