Actualitate, Investigaţii, Stiri

Mafia Stupefiantelor şi-a mutat cartierul general pentru a treia oară din 1990 până acum

 Noul rege al drogurilor are capitala în strada Lizeanu

Mafia StupefiantelorEste un lucru ştiut că în traficul de droguri din ţara noastră ora exactă se dă la Bucureşti. De aici se face şi se desface tot ce înseamnă consum de stupefiante în România. Noutatea este că în acest moment Capitala are un nou rege al drogurilor, iar cartierul general s-a mutat din Ferentari în Lizeanu.

Legătura actualului “rege al drogurilor”cu lumea pestriţă a Capitalie a început încă din anii ’80, când a devenit ucenic al unui om temut de lumea interlopă a momentului. “Maestrul” s-a îngrijit de ucenic cu toată seriozitatea, mai ales după revoluţie. În 1995 i-a făcut rost chiar de o locuinţă, pe strada Duzilor. Conform surselor noastre, casa aparţinea ICRAL-ului şi fusese repartizată unui cunoscut om de fotbal, pe care “maestrul” l-a convins să o cedeze omului său. Noul chiriaş a cumpărat apoi locuinţa şi, cu timpul, a transformat-o într-un veritabil palat.

În fine, ucenicul a dat din coate şi s-a ridicat, devenind, după anul 2000, membru important al clanului Cămătarilor. Aşa a luat sub control zona Lizeanu. Asta după ce a reuşit să-l detroneze pe fostul ”maestru”. Menţionăm că între 2002 şi 2004, calnul Cămătarilor a devenit “cel mai şmecher” din România, având legături cu lumea politică.

I-a ”turnat” pe Cămătari la procuratură

Adevărata lovitură de teatru s-a petrecut în 2004, când omul, reţinut pentru implicare în reţeaua infracţională a clanului Cămătarilor, a fost pus în libertate după o lună, procurorii renunţând să mai ceară prelungirea mandatului de reţinere pe motiv că… este bolnav.

Surse noastre ne-au dezvăluit că ”bolnavul” a fost lăsat în pace după ce a semnat o declaraţie pe baza căreia s-a construit dosarul care i-a înfundat pe Nuţu şi Sile Cămătaru, în 2007, când aceştia au primit 13, respectiv 15 ani de închisoare.

După această dată personajul despre care vorbim a început să câştige brusc foarte mulţi bani. Cum? Făcând lunar curse România – Germania, împreună cu soţia, în care cărau cantităţi mari de droguri, între 10 – 80 de kilograme. Fiecare transport se face cu autoturisme de lux, altă maşină la fiecare cursă. Cu toate că a transportat droguri de zeci de milioane de euro, numele său, cunoscut de toată lumea interlopă, nu apare, oficial, nici măcar la capitolul ”bănuiţi” de trafic de stupefiante. Pe această bază s-a dezvoltat un comerţ “înfloritor” cu droguri în zona Lizeanu, în special în apropierea cimitirului Reînvierea.

Are relaţii strânse cu toţi intorlopii români

Concomitent cu îmbogăţirea, a avut grijă să fie văzut în compania unor foarte importanţi oameni politici, pentru a intimida şi a ţine sub control toate clanurile de traficanţi din Bucureşti. De asemenea, a legat relaţii strânse cu cercurile interlope din toată ţara, în special cu gruparea Cordunenilor din Iaşi. De aici nu a mai fost decât un pas pentru a începe să facă legea în acest domeniu la nivel naţional.

În acest moment este milionar în euro şi, prin mituire, a început să controleze autorităţile locale şi de stat. Nu se mai mânjeşte cu ameninţări, bătăi etc. – dacă cineva nu îi ascultă ordinele, se trezeşte cu fel de fel de controale ale oficialităţilor pe cap. Iar controalele, bine plătite, te toacă mărunt, în timp…

Dealerii sunt organizaţi într-o reţea piramidală

România a început să se transforme, din ţară de tranzit, în ţară consumatoare de droguri după anul 1998. Atunci au apărut primele reţele autohtone de dealeri. Piaţa de desfacere era, aproape în exclusivitate, Bucureştiul.

Reţelele sunt structurate piramidal pe patru paliere, “greii” care aduc marfa din străinătate, în special Turcia, apoi cei care o împărt pe teritorii, aproximativ pe sectoare, urmează “angrosiştii” de cartier şi, ultimii, vânzătorii stradali, care de cele mai multe ori sunt şi consumatori.

Vârful piramidei era dominat în 2001 de câţiva “baroni ai drogurilor”: Chioru, Banezu, Giuliano, Jackson, Samir, Taifun, Herschovici, Alin, Malu şi Robert.

Dacă în 2001 cartierul general al mafiei drogurilor din Bucureşti, care vindea 4 kilograme de stupefiante pe zi, era zona Râmnicu Sărat, de unde marfa era împărţită în tot oraşul, în 2003 el s-a mutat, brusc, în câteva luni, ca la comandă, în Rahova – Ferentari.

Începând cu anul 2007, centrul de greutate al traficului cu stupefiante s-a mutat, cu paşi mici şi siguri, în zona Maica Domnului – Lizeanu – Obor. În acest moment se poate spune că aici este “noua capitală” a stupefiantelor nu numai din Bucureşti, ci şi din România.

Între timp foştii “baronii” au dispărut din vârful piramidei. Cei mai mulţi au fost arestaţi, iar celor rămaşi în libertate li s-a restrâns zona de influenţă, au devenit locotenenţi de nivel 2 sau 3.

Clanurile mafiote care controlează piaţa stupefiantelor

Principalele reţele de distribuire a drogurilor, dovedite în timp dar niciodată anihilate total:

Bucureşti, sector 1: clanul Sadovenilor

Bucureşti, sector 2: clanul Duduienilor

Bucureşti, sector 3: clanurile Chira

Bucureşti sector 4: clanul Sportivilor

Bucureşti, sector 5: clanul Şteoacă

Bucureşti, sector 6: clanul Luptătorilor

Nordul României: clanul Cordunenilor, care controlează lumea interlopă din Iaşi până în Cluj şi Baia Mare

Constanţa: gruparea Nuredin

Craiova: clanul Caiac

Olt şi Argeş: gruparea Curt

Menţionăm că, în afară de marfa adusă de principalii dealeri autohtoni, prin cărăuşie solitară, în special din Occident, piaţa drogurilor din România este alimentată, din gros, şi prin portul Constanţa.

Irina Ştefănescu