Președintele francez Emmanuel Macron a promis joi studenților universitari să accelereze revenirea la cursurile față în față, aceștia vor primi în schimb accesul la două mese pe zi contra unui euro pentru a-i ajuta în timpul lockdown-ului.

Macron a făcut comentariile în timpul unui schimb cu studenții de la Universitatea din Paris-Saclay, la vest de Paris, care se confruntau timp de luni de zile cu anxietate de învățare de pe ecranele computerului și fără sprijin financiar.

Șeful statului francez a declarat că dorește să accelereze calendarul reluării învățării față în față prin stabilirea unei zi pe săptămână, în ciuda unui val recent de infecții cu coronavirus care nu prezintă semne de reducere a numărului de cazuri.

„Un student ar trebui să aibă aceleași drepturi ca și un angajat … Dacă are nevoie de el, trebuie să poată reveni la universitate o zi pe săptămână, în săli de curs”, a spus el.

El a fost de acord că această nouă organizație ar fi „destul de complicat de gestionat”, dar a apelat la „pragmatismul” fiecărei universități pentru a o pune în funcțiune rapid.

Studenți au spus că simt un sentiment de nedreptate
Lipsiți de mai mult de două luni de ore de la currsurile „față în față”, spre deosebire de studenții din licee, cursuri de pregătire sau BTS, mulți studenți au spus că simt un sentiment de nedreptate.

„O zi pe săptămână nu este deloc suficientă, ceea ce ne dorim este să repetăm ​​o săptămână din două, așa cum făceam înainte”, a spus Chloé, un master în drept de 23 de ani din Lyon, care a participat la demonstrație studențească joi.

Miercuri, sute de tineri ieșiseră deja pe străzile din toată Franța pentru a-și exprima oboseala.

Macron a dorit, de asemenea, să ofere răspunsuri la dificultățile economice întâmpinate de un număr tot mai mare de studenți.

„Mai mult de unul dintre noi are dificultăți în a mânca la sfârșitul lunii”, i-a spus unul dintre ei, prezent în Saclay.

Toată lumea ar putea avea acces la două mese pe zi la prețul unui euro
Macron a promis că toată lumea ar putea avea acces la două mese pe zi la prețul unui euro în restaurantele din campus, care rămân în prezent deschise.

De la începutul anului școlar din septembrie, Crous (Centre régional des œuvres universitaires et scolaires) – organismul responsabil cu burse studențești, restaurante, săli de ședere și așa mai departe – a organizat o masă pe zi la un euro (comparativ cu una normală de 3,30 euro) dar numai pentru bursieri.

„Lucrăm pentru a ne asigura că este eficient foarte repede începând de luni”, a declarat pentru AFP o sursă guvernamentală.

„Cele două mese sunt un lucru foarte bun, dar trebuie să fie o măsură permanentă, care va supraviețui după COVID”, a spus studentul Esteban, de 20 de ani, în al doilea an de universitate din Lyon.

„Cec al psihologului” va permite studenților să consulte un psiholog și să primească tratament
Confruntat cu deteriorarea sănătății mintale în rândul tot mai multor tineri, Macron a confirmat, de asemenea, crearea unui „cec al psihologului” care va permite studenților să consulte un psiholog și să primească tratament.

Această verificare ar trebui „să permită tuturor tinerilor care au nevoie de aceasta accesul mult mai ușor la un profesionist – un psiholog sau psihiatru – și să beneficieze de tratament”, a spus el.

De la 1 februarie se va aplica „tuturor studenților care doresc să facă acest lucru”. Suma totală nu a fost specificată, dar va acoperi „un anumit număr” de consultări, estimate „între 30 și 40 de euro” pe unitate, potrivit unei surse guvernamentale.

Aceste anunțuri au fost binevenite joi seară de conferința președinților de universități, care a spus: „Acestea sunt perspective pe termen mediu, care pot deschide un orizont mai stabil pentru studenți în semestrul actual”.

„Revenirea la normalitate nu va avea loc înainte de primul semestru al anului viitor”, a avertizat șeful statului în concluzie. „Următoarele săptămâni, voi fi sincer cu voi, vor fi destul de dure”.


Citeste si...
România va avea magazine de stat, la concurenta cu hipermarketuŕile