Featured, International

Macron încearcă să o dreagă, după afirmația cu bandele ilegale bulgare

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a declarat că preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, l-a asigurat telefonic că nu i-a criticat niciodată pe cetăţenii bulgari, aşa cum rezulta dintr-un interviu acordat săptămâna aceasta de liderul de la Palatul Elysée unei publicaţii franceze, informează EFE, scrie Agerpres.

„El (Macron) m-a asigurat că nu i-a criticat niciodată pe cetăţenii bulgari, nici muncitorii sau instituţiile bulgare”, a scris Borisov pe contul său de Facebook. Potrivit premierului bulgar, Macron l-a contactat pentru „a-i confirma sprijinul său pentru Bulgaria” şi pentru a-l asigura că declaraţiile sale au fost interpretate greşit.

Şeful executivului de la Sofia se pregăteşte să ceară sprijinul Parisului pentru o aderare a Bulgariei la mecanismul european al ratelor de schimb (ERM II, antecamera monedei euro) şi la spaţiul Schengen, precum şi la pachetul Mobilitate, referitor la transportul rutier. „Sper că se va revanşa, îndeosebi pe tema Schengen, a transportatorilor şi a antecamerei euro”, a insistat Borisov, vorbind de necesitatea „unui sprijin puternic din partea Franţei”.

Borisov a anunţat totodată că se va întâlni în viitorul apropiat cu preşedintele francez.

Macron l-a sunat sâmbătă seara pe Borisov după ce în aceeaşi zi Ministerul Afacerilor Externe bulgar i-a cerut ambasadorului ţării sale la Paris să înmâneze o notă de protest pentru declaraţiile polemice făcute de preşedintele francez cu privire la „bandele ilegale bulgare”.

În plus, MAE bulgar a anunţat că a convocat-o pentru luni pe ambasadoarea franceză la Sofia pentru a o informa cu privire la nemulţumirea părţii bulgare.

Concret, Macron ar fi declarat într-un interviu acordat revistei conservatoare „Valeurs Actuelles” că îi preferă „pe oamenii care vin legal (în Franţa) din Guineea sau Cote D’Ivoire bandelor ilegale de bulgari sau ucraineni”.

Duminică, preşedintele bulgar Rumen Radev a calificat declaraţiile lui Macron drept „de joasă speţă” şi „deloc nuanţate” şi a declarat că bulgarii sunt cetăţeni ai unei Europe unite şi libertatea de mişcare este un drept al lor.

Preşedintele francez „şi-a manifestat în mod clar ambiţiile la leadership-ul european, dar ideile sale vor întâmpina greutăţi în a se realiza dacă el se exprimă într-un mod atât de puţin nuanţat”, a apreciat Radev, care a adăugat că declaraţiile lui Macron par a fi „o operaţiune de comunicare internă”.

„Cred că politica externă este o materie destul de complexă pentru a fi utilizată (…) la modul ieftin în scopuri electorale. Deoarece astfel de cuvinte imprudente (ale lui Macron) ridică suspiciuni că (vrea să) deseneze noi linii de separare”, a declarat Radev într-o conferinţă de presă.

blank