ORBAN
Featured, Politic

Lupta pentru şefia PNL. Cum şi-au împărţit filialele Orban şi Cîţu după 11 zile de alegeri

Ludovic Orban şi Florin Cîţu îşi împart aproape frăţeşte organizaţiile câştigate, cu un un avans al actualului şef al PNL. Balanţa va fi înclinată de atragerea de partea lor a unor filiale ca Bihor, Cluj, Prahova, Sibiu, Giurgiu sau Alba.

Fotografia de moment a cursei pentru şefia PNL arată un uşor avantaj al lui Ludovic Orban, candidat care în continuare merge pe tactica adunării voturilor „bob cu bob” şi a mesajelor pentru baza partidului. Ludovic Orban are alături de el următoarele organizaţii: Botoşani (80 de delegaţi aleşi), Bacău (91 de delegaţi aleşi), Brăila (59 de delegaţi aleşi), Buzău (59 de delegaţi aleşi), Bistriţa-Năsăud (90 de delegaţi aleşi), Olt (86 de delegaţi aleşi), Teleorman (129 de delegaţi aleşi), Vâlcea (95 de delegaţi aleşi), Sectorul 3 (62 de delegaţi aleşi), Sectorul 5 (49 de delegaţi aleşi). În total, sunt aproximativ 800 de delegaţi controlaţi de susţinătorii lui Orban.

Pe de altă parte, Florin Cîţu are de partea sa Suceava (127 de delegaţi aleşi), Dolj (117 delegaţi aleşi), Gorj ( 82 de delegaţi aleşi), Mehedinţi (100 de delegaţi aleşi), Neamţ (91 de delegaţi aleşi), Vaslui (80 de delegaţi aleşi), Sectorul 2 (60 de delegaţi aleşi ), Sectorul 4 (52 de delegaţi aleşi).

Şeful PNL Iaşi a fost ales Alexandru Muraru, lider susţinut de Cîţu, dar filiala este pro-Orban în proporţie covârşitoare, liberalii ieşeni fiind controlaţi tot de Costel Alexe şi Mihai Chirica. Iar Iaşiul e una din cele mai mari filiale, prin cei 134 de delegaţi. În total, Cîţu poate conta pe sprijinul a circa 700 de delegaţi aleşi din filialele controlate.

Calcule politice în multe filiale

În tabăra liderilor indecişi sau care încă negociază sunt Sebastian Burduja (Sector 1), Ciprian Ciucu (Sector 6) şi George Stângă (Galaţi). Surse liberale susţin pentru „Adevărul” că voturile de la Sectorul 1 vor fi împărţite între cei doi candidaţi, în timp ce la Sectorul 6 acestea depind de negocierile pe care Ciucu le poartă cu ambii candidaţi. Primarul de la Sectorul 6 e luat în calcul de ambele tabere pentru şefia Bucureştiului. Cu toate acestea, chiar dacă Ciucu se plasează în echipa Cîţu, o bună parte din voturi va merge la Orban, în filială fiind numeroşi membri care au legături apropiate cu şeful PNL, cum este Daniel Nicolescu, secretar de stat în Ministerul Economiei şi secretar general al Organizaţiei Femeilor Liberale.

În ceea ce priveşte Teleormanul, Eugen Pîrvulescu este ştiut ca un lider local care negociază cu ambele tabere. Însă liberalii teleormăneni sunt pro-Orban în procent covârşitor, în primul rând prin negocierile duse de Costel Barbu (reales prim-vicepreşedinte) cu liderii din teritoriu, dar şi prin simpatia pe care au o au pentru Orban. Surse politice din rândul aleşilor locali teleormăneni au declarat pentru „Adevărul” că toţi primarii merg cu Orban. De altfel, PNL Teleorman a adoptat încă o rezoluţie de susţinere a candidaturii lui Orban.

Pe lângă delegaţii aleşi, care pot fi stabiliţi discreţionar de şeful organizaţiei de judeţ, la congres merg şi pot vota şi membrii de drept, adică liberalii din Biroul Politic Naţional, parlamentarii, şefii de CJ şi primarii municipiilor reşedinţă de judeţ.

Balanţa, înclinată de organizaţiile cu greutate

Doar una din filialele aflate în top 5 a avut alegeri interne, adică Iaşiul, care se afla exact pe poziţia a cincea. Conform calculelor conducerii PNL, cei mai mulţi delegaţi aleşi îi are Bihorul, adică 177. Pe locul al doilea se află Clujul, cu 163 de delegaţi aleşi, care cel mai probabil vor merge să-l susţină pe Florin Cîţu. Locul al treilea e ocupat de PNL Prahova, cu 154 de delegaţi. După ultimele evenimente, adică demiterea lui Nazare (susţinut în Guvern de Iulian Dumitrescu, şeful CJ Prahova), liberalii se vor alătura lui Orban. Pe locul al patrulea ca număr de delegaţi aleşi este Sibiul, filială controlată de Raluca Turcan şi care are 139 de oameni la Congresul din 25 septembrie.

blank