Featured, Showbiz

Luminița Dobrescu, prima câștigătoare din România a Cerbului de aur, o viață ca-n filme

Vă mai amintiţi de prima câştigătoare din România a concursului muzical internaţional ”Cerbului de aur” ? În perioada 29 august-2 septembrie, la aproape cinci decenii de la recitalul ei de senzaţie, Luminiţa Dobrescu revine în Piaţa Sfatului. Atât ca jurat, cât şi ca solist. Povestea ei de viaţă este copleşitoare, scrie Click!.

Luminiţa Dobrescu avea doar 23 de ani când  a luat caimacul la ediţia din 1969 a Festivalului ”Cerbul de Aur”, din Braşov, cu piesele “Dacă nu iubeşti” şi “Of, inimioară”. Performanţa a venit la pachet cu un bonus, participarea la un show tv din Olanda, alături de solista Conny Vink (câştigătoarea Cerbului de Bronz), dar şi cu un contract în Germania, la Berlin, de unde nici că a mai vrut să se întoarcă.

Ea ne-a vorbit despre acest episod, care i-a schimbat total viaţa: ”La 20 de ani eram căsătorită cu un arhitect, Dominique- Dan Costinescu. Mariajul nu a mers din cauza mamei lui, care îl sufoca cu dragostea ei. Am plecat din ţară din cauza mariajului nefericit, dar şi Securitatea m-a determinat să rămân peste hotare, după ce mi s-a propus să lucrez pentru ei. Cine călătorea peste graniţă trebuia să colaboreze, dar eu nu aş fi putut să fac aşa ceva. Nu am mai revenit în România până în 1989. Părinţii m-au putut vizita de-abia după 7 ani, când am obţinut cetăţenia germană. Mama a venit cu trenul şi a băgat în bagaj şi Trofeul ”Cerbul de Aur”. Soţul meu a aşteptat un an ca să mă întorc, apoi, la divorţ, m-a împroşcat cu noroi şi cu reproşuri. A spus că a procedat aşa pentru că n-a avut de ales, cariera lui era terminată”.

După acest eşec sentimental, artista cu voce de  aur nu a mai dorit să se recăsătorească. De 36 de ani locuieşte cu Frank Fisher, un bărbat bun de pus la rană. Luminiţei i-a mers bine însă pe plan profesional.

1969. Solista a câştigat Trofeul ”Cerbul de Aur”, cu piesele ”Of, inimioară” şi ”Dacă nu iubeşti”
 

 

A înregistrat 10 discuri, iar piesa “I’ve Found My Freedom” (Mac & Kattie Kisoon) avea să devină un hit al anilor ’70. Mai mult, Luminiţa a fost apreciată şi ca actriţă: ”Au urmat şi două seriale TV, unde am jucat rolul principal”, spune ea. O perioadă a avut o galerie de artă în Berlin, dar şi în prezent ea se ocupă de comerţul cu antichităţi. Între perioada 1995-1999, cântăreaţa a fost Consul Onorific al României în două landuri din Germania: Brandemburg şi Sachsen-Anhalt. Până în anul 2006, timp de 16 ani, Luminiţa a locuit în Italia, la Toscana. Lângă ea avea case Luciano Pavarotti şi Sting. Acum, Luminiţa Dobrescu, locuieşte pe malul Lacului Maggiore, la 45 km de graniţa cu Elveţia. Tatăl artistei a fost militar, dar şi desenator tehnic, iar mama ei era o talentată croitoreasă, aceasta realizându-i de altfel şi vestimentaţiile de scenă pentru ”Cerbul de Aur”. În perioada 29 august-2 septembrie, Luminiţa se va afla la Braşov. Ea va face parte din juriu, dar va interpreta şi cele două  piese care i-au adus celebritatea. Cei 15 solişti înscrişi, din întreaga lume, se vor duela, în voci, pe marele trofeu de 25.000 de euro. 

Şi ei au dat lovitura la Braşov

1996. Monica Anghel a câștigat cu piesa ”Spune-mi”
 

2002. Paula Seling a avut succes cu melodia ”Noapte caldă”
 

 

Trei soliști români de calibru au dat lovitura la ”Cerbul de aur”, după ce competiția a fost reluată în 1992, după o pauză de 21 de ani. La ediția din 1996, Monica Anghel a câștigat trofeul cu melodia ”Spune-mi”, iar în 2001 Proconsul a fost în centrul atenției cu piesa”Cerul”. Un an mai târziu, Paula Seling a fost premiată cu melodia ”Noapte caldă”. Dar ambele soliste și-au încercat mai apoi norocul și la Eurovision. Monica Anghel a obținut locul 9, alături de Marcel Pavel, cu piesa lui Ionel Tudor, ”Tell Me Why” la competiția internațională de la Tallinn, Estonia. Iar Paula Seling a ”împușcat” locul 3, alături de Ovi, cu piesa ”Playing with fire”, la ediția din 2010, în Norvegia, la Oslo. 

2001. Bodo de la Proconsul a făcut furori cu piesa ”Cerul”