Featured, Politic

Lui Dăncilă a început sa-i placa la TV. Diseara o vedem iaraşi

Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a fost invitata la Digi24. Ea a vorbit despre perioada în care spune că a fost izolată la Guvern din cauza lui Liviu Dragnea, despre candidatura la Cotroceni, dar și despre protestul anti-PSD din 10 august anul trecut, miting pe care premierul Viorica Dăncilă îl consideră a avea ingredientele unei tentative de lovitură de stat.

Lui Dăncilă a început sa-i placa la TV. Diseara o vedem iaraşi

După 10 august ați scris Comisiei Europene că în România a fost o tentativă de lovitură de stat. Mai credeți asta? a fost întrebată Viorica Dăncilă de Cosmin Prelipceanu.

Viorica Dăncilă: „În momentul în care se încearcă intrarea în Guvernul României, se forțează intrarea în Guvernul României, eu cred că acest lucru seamănă cu o lovitură de stat. Poate cei care au fost în Piața Victoriei au reclamat anumite lucruri, poate aveau dreptate, nu știu acest lucru, eram în concediu. Dar eu știu un lucru: că au încercat să intre în clădirea Guvernului României. Uitați-vă în orice stat membru al UE, dacă cineva forțează și încearcă să intre în Guvern, cum ați cataloga acest lucru? (…) În momentul în care prin violență încerci să intri în clădirea Guvernului, acest lucru e de neacceptat. (…)

Eu nu știu cine a greșit. Să plătească. Sunt dosare, se cercetează. Cine a greșit, de o parte și de alta, trebuie să plătească.

Nu am nicio suspiciune, nu cred că e normal să judec eu de o parte sau de alta. Justiția va stabili vinovații. Dar ceea ce mi s-a părut anormal este ca să forțezi și să intri în clădirea Guvernului. Azi vor să intre în clădire în Palatul Victoria în forță, mâine forțează să intre în Cotroceni. Acest lucru e de neacceptat. Și nicăieri nu este acceptat acest lucru. Am văzut, sunt imagini, documente care atestă acest lucru.

Eu nu am spus că toți din Piață au avut această intenție, dar au existat persoane care au forțat, s-au comportat într-un mod violent, cred că este de necontestat, și au vrut să intre în clădirea Guvernului.

Uitați-vă un pic la ce s-a întâmplat cu vestele galbene în Franța. Să facem un pic de comparație și să vedem: Li se permitea să intre în clădirea Guvernului sau să intre, eu știu, în altă parte, prin forță? Nicăieri în lume nu este permis acest lucru.

Jandarmeria trebuie să își facă datoria. Dacă unii au avut exces de zel, atunci cred că justiția îi va sancționa.

Este important ca legea să fie respectată, indiferent dacă e în cadrul forțelor de ordine sau al persoanelor care protestau acolo.

Cei care au făcut acest lucru trebuie să plătească, cum trebuie să plătească și cei care au bătut-o pe jandarmeriță, trebuie făcută o analiză.

Nu cred ca procurorii să nu aau acces la acest documente. Eu cred că procurorii au acces la aceste documente și cred că ministrul trebuie să facă tot ce e posibil legal pentru aflarea adevărului”, a conchis Dăncilă.

Dăncilă îi răspunde lui Tăriceanu: Nu se poate vorbi doar despre primul tur, PSD merge să câștige alegerile

Despre declarațiile lui Tăriceanu: Guvernarea nu e în pericol

Coaliția nu este pusă în pericol. Sigur că ne-am fi dorit un candidat comun, dar fiecare partid își face calculele sale.

„Eu cred că guvernarea nu este pusă în pericol şi coaliţia va merge mai departe în ceea ce priveşte guvernarea. Bineînţeles că, din punct de vedere al prezidenţialelor, al programelor de campanie, fiecare partid va avea propria opinie, propria acţiune pentru că fiecare partid îşi va susţine candidatul”.

Candidatura sa: Obiectivul e să câștigăm alegerile „tur cu tur”

A venit la propunerea organizațiilor din teritoriu.

„Trebuie să fim foarte corecți, știu că vor lupta pentru scorul pe care și-l asumă”.

Trebuie să câștigăm alegerile prezidențiale. Președintele Iohannis spunea „pas cu pas”, noi spunem „tur cu tur”. Trebuie să învățăm din greșelile pe care le-am făcut.

„Obiectivul este să câştigăm alegerile prezidenţiale. Domnul preşedinte Iohannis spunea pas cu pas, noi spunem tur cu tur şi atunci ne propunem şi să intrăm în turul doi şi să câştigăm alegerile prezidenţiale. Trebuie să intrăm întâi în turul doi şi pe urmă să mergem spre câştigarea alegerilor pentru că strategia de campanie bineînţeles că va fi una diferită, dar noi cred că avem toate şansele, suntem un partid puternic, un partid organizat, care a avut această dezamăgirea a alegerilor europarlamentare, trebuie să învăţăm din greşelile pe care le-am făcut şi să recâştigăm încrederea electoratului nostru”.

Sondaje: Nu sunt o locomotivă pentru partid deocamdată

Cred că stau destul de bine, dar se pot schimba de la săptămână la săptămână, nu l-aș lua ca pe un indicator unic. Cred ca este timpul să câștigăm alegerile prezidențiale. Degeaba stai în spate cu sondaje, dacă organizațiile din teritoriu nu se mobilizează.

Lui Dăncilă a început sa-i placa la TV. Diseara o vedem iaraşi

„Cred că în sondaje stau destul de bine, dar ştiţi cum este sondajul se poate schimba de la săptămână la săptămână. Nu aş lua ca pe un indicator foarte, foarte real pentru că cei care răspund de multe ori la sondaje nu se prezintă la vot. Mai mult decât atât cred că avem destule exemple în istoria Partidului Social Democrat când am stat foarte bine în sondaje şi pe urmă am pierdut alegerile. Să nu uităm că Partidul Social Democrat nu a mai câştigat alegerile prezidenţiale din anul 2000. Cred că este timpul să le câştigăm în acest moment. (…) Dar eu cred că Partidul Social Democrat poate câştiga pe organizare, pe mesaje, pe dialogul pe care îl are cu cetăţenii. (…) În sondaje stau destul de bine, sunt aproape de scorul partidului. Nu pot să spun că în acest moment sunt o locomotivă, sper ca prin campania pe care o fac să devin o locomotivă pentru partid”.

Discuții cu Ponta:

Am discutat despre susținerea candidatului PSD, n-am luat o decizie cu privire la intrarea la guvernare. Categoric, cine vine alături de noi este important. Mi-aș dori să vină și partide neparlamentare, PNȚ, ecologiștii, sindicate.

„Nu am avut o discuție cu Victor Ponta despre a intra sau a nu intra la guvernare. Nu am avut o negociere. Am discutat cu Victor Ponta despre susținerea candidatului la prezidențiale, despre modul în care vedem o restructurare, despre guvernare, anumite măsuri care se impun pentru perioada următoare, dar nu am luat o decizie referitoare la intrarea la guvernare, la anumite ministere sau dacă va veni sau nu va veni alături de noi. Categoric, cine vine alături de noi este binevenit. Mi-aș dori ca Pro România, partide- chiar neparlamentare, PNȚCD, Partidul Ecologiștilor, sindicatele, ONG-urile, mi-ar place (sic! – n.r.) să facem un bloc care să meargă pe câștigarea alegerilor prezidențiale”.

Blocajul lui Liviu Dragnea la Palatul Victoria:

Am vorbit despre un blocaj politic, nu al activității guvernamentale, am muncit foarte mult pentru a implementa programul de guvernare, am adoptat acte normative. Nu prea am vorbit cu organizațiile din teritoriu, în sensul acesta a fost declarația.

Regretele sunt tardive, n-are rost să-mi exprim regretul pentru o acțiune sau alta.

Discurs antieuropean:

Eu nu am avut niciodată în Parlamentul European un discurs anti-Europa. Nu înseamnă că dacă stai cu capul în jos ești respectat.

Am fost premierul care a mers cel mai mult la Bruxelles, eu am lărgit relațiile cu Uniunea Europeană.

Declanșarea Art.7 nu este foarte ușoară și nu cred că e de actualitate pentru România.

Guvernul României nu a intervenit în actul de justiție.

Guvernul Cioloș a schimbat peste noapte peste 100 de acte normative, n-am văzut reacții virulente.

MCV

Am avut o discuție cu Timmermans, înainte de numirile de numirile în instituțiile de acum, și am spus că aș vrea un dialog mult mai bun. Cred că experții de fiecare parte, dar de ce nu și cu terți, pot să analizeze punct cu punct. Ne dorim ridicarea MCV.

Parlamentarii PSD care au modificat legile justiției

Nu-i pot sancționa eu, pentru o perioadă în care nu eram eu în măsură să le spun ce să facă sau ce nu. Eu cred că ei se consultă cu cetățenii care i-au ales. Dacă nu, pot fi sancționați la următoarele alegeri.

Întotdeauna s-a făcut legătura cu Liviu Dragnea, așa a fost percepția, chiar dacă a fost o măsură corectă. Cred ca a fost o vulnerabilitate.

Problema corupției

Am dus corupția în Parlamentul European ca și cum am fi cea mai coruptă țară. Nu este adevărat. Și în alte țări se întâmplă. Eu nu sunt coruptă, n-am avut nicio problemă cu justiția, de ce să fim asociați cu corupții?

„Noi trebuie să continuăm lupta împotriva corupţiei. Deci pentru acest lucru sunt total de acord că trebuie să continuăm lupta împotriva corupţiei. Dar noi am dus la extrem acest lucru şi am adus în spaţiul public, în Parlamentul European, corupţia ca şi cum România ar fi cea mai coruptă ţară din Uniunea European. Deci şi în alte ţări se întâmplă acest lucru şi nu trebuie să creăm această percepţie externă că România este cea mai coruptă ţară, că aici tot sunt corupţi. Eu nu sunt coruptă, nu am nicio problemă, nu am avut niciodată o problemă cu justiţia, nu am avut absolut nicio problemă. De ce eu sau dumneavoastră să fim asimilaţi cu românii corupţi? Deţin o funcţie, dar nu am nicio legătură cu corupţia. De ce să fie lipită de mine această etichetă când am avut întotdeauna un comportament foarte corect?”

Secția Specială

Nu cred că trebuie să intervină nici MJ, nici primul ministru, nici altcinva. Trebuie să facă obiectul consensului magistraților. Să lăsăm justiția independentă, nu trebuie intervenit politic, orice decizie aș lua eu, ar arăta că se implică politicul.

Șeful CNAS

Trebuia să venim cu un specialist, care a mai lucrat acolo. Propunerea a venit de la ministrul sănătății.

Eu am avut o plângere pentru înaltă trădare. Aș fi putut să-mi dau atunci demisia. Bineînțeles că a fost o eroare totală (plângerea).

10 august

În momentul în care se forțează intrarea în Guvernul României, eu cred că acest lucru seamănă cu o lovitură de stat.

Eu nu știu cine a greșit. Să plătească! N-am nicio suspiciune, nu este normal să judec eu. Anormal e să forțezi intrarea în clădirea Guvernului. Azi e Palatul Victoria, mâine e Palatul Cotroceni. N-am spus că toți din piață au avut această intenție, dar au existat persoane care s-au comportat violent. Uitați-vă la Vestele Galbene din Franța. Li se permitea să intre în clădirea Guvernului?

Jandarmeria să-și facă datoria, dacă unii au avut exces de zel, sunt convinsă că justiția îi va sancționa. Cei care au greșit trebuie să plătească.

Procurorii au acces la toate documentele, trebuie să contribuie la aflarea adevărului.

Ordonanța 114

Modul în care a fost adoptată nu a fost corect! De fiecare dată, trebuie să fie în dezbatere publică, să fie discutată cu toți cei implicați. Dar nu trebuie să vorbim despre ord. 114 numai din perspectiva efectelor negative. Are și aspecte bune, salariul în construcții, creșterea punctului de pensie, a împiedicat creșterea prețului la gaze. Pentru ce trebuie corectat, avem toată deschiderea. Pe energie, bancar, s-a discutat și s-a ajuns la consens. Intențiile guvernului României sunt foarte bune.

Nu a fost o ordonanță care s-a născut greșit, doar că n-a fost suficient discutată.

Nu sunt prea multe domeniile care au avut de suferit. Ce a fost de corectat am corectat.

Laura Codruța Kovesi

Vă explic cum ați explicat dvs în cazul lui Ciurchea. Planează niște suspiciuni, eu nu o cunosc, am dat dovadă de solidaritatea cu femeile întotdeauna. Era bine și pentru ea să-și rezolve problemele din țară și apoi să candideze la această funcție. Eu n-am nimic cu ea.

Vorbim de procuror european, în domeniul justiției. Dacă se adeverește o acuzație, ce vom face noi ca țară, ca imagine? E important ca noi să ne recuperăm credibilitatea. Nu vor vorbi despre Laura Codruța Kovesi, toți vor vorbi despre România.

Susținerea mea contează mai mult sau mai puțin, contează instituțiile europene, dacă ele o susțin, sunt convinsă că va deveni procuror general.

Modul în care a gestionat funcția din România a fost defectuos, de aceea a și fost schimbată.

Lui Dăncilă a început sa-i placa la TV. Diseara o vedem iaraşi

Nostalgici în PSD după Dragnea?

Nu cred că PSD are timp de nostalgii, trebuie să recâștige încrederea cetățenilor.

Nu cred că mai există această problemă, important e cum gestionăm de-acum încolo.

Propunerea lui Teodorovici cu studenții de a rămâne în țară

Știți că acest lucru nu se poate face. Mi-aș dori să rămână în țară că aici găsesc condiții mai bune, nu pot fi obligați. Nu putem forța pe cineva să rămână în România nici din punctul de vedere al legislației europene. Chiar mâine mă întâlnesc cu studenți, vreau să văd cum gândesc și apoi să venim cu măsuri. Vreau să schimbăm modul de abordare.

De ce acum Viorica Dăncilă e alta?

Sunt aceeași, sunt un om corect, cu credință în social-democrație, om muncitor, vrea să muncească alături de colegi ca acest partid să revină la scorul din 2016. Este prima oară când o femeie are șanse să câștige și vreau să demonstrez că pot reuși. Nu m-a schimbat nici funcția, am rămas același om ca atunci când am acceptat funcția de prim-ministru al României.

 

blank