În PNL a început bătălia pentru alegerea unei noi conduceri, iar vara se anunță extrem de agitată. Congresul PNL va avea loc în septembrie, dar până atunci Ludovic Orban și Florin Cîțu au demarat o serie de strategii. În joc este așteptat să intre și președintele Klaus Iohannis, dar acesta ezită, cel puțin deocamdată.

Premierul Florin Cîțu a început o adevărată campanie de construire a brand-ului politic și mizează pe faptul că va avea o expunere mediatică intensă, dat fiind faptul că este premierul României. Astfel, Florin Cîțu a mers la emisiuni de radio sau la podcastul lui Mihai Morar, evitând, în același timp, întrebările reporterilor din Parlament.

Practic, Florin Cîțu mizează pe faptul că ar putea cuceri voturile tinerilor din PNL, de aceea și promovează sloganul unui ”nou început”.

În cadrul lansării, Florin Cîțu a reușit să aducă alături de el oameni cu mare expunere mediatică, cum ar fi Rareș Bogdan, Emil Boc sau Ilie Bolojan, dar și miniștri din actualul Cabinet, ”vedete” în media, dar nu neapărat aducători de voturi în partid. Un semnal foarte interesant a fost dat de către ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, cel care s-a afișat alături de Florin Cîțu, un posibil semnal că președintele Klaus Iohannis îl susține pe Florin Cîțu.

Strategia lui Florin Cîțu este să câștige marea masă a partidului, însă în cadrul unui Congres liderii de filiale județene sunt cei mai importanți, asta pentru că ei aduc în mod real voturile.

Ludovic Orban este cel mai vechi și experimentat politician de top din România și cunoaște foarte bine atât partidul, cât și ”sensibilitățile” fiecărui lider de filială.

Astfel, Ludovic Orban mizează pe negocieri în PNL, mai puțin pe o bătălie mediatică. Ludovic Orban are o relație bună cu mulți dintre liberalii vechi, tocmai de aceea a atacat o temă sensibilă: clivajul între vechiul PDL și vechiul PNL. Apropiații lui Orban îl atacă pe Florin Cîțu și îl acuză că s-a înconjurat de oameni din vechiul PDL, iar dacă ne uităm la susținătorii premierului, mulți dintre aceștia provin din vechiul PDL, în frunte cu Emil Boc (fost președinte al PDL).

Ludovic Orban cunoaște partidul ca nimeni altul și este un maestru în politica făcută în culise. De aceea, chiar dacă Florin Cîțu ar avea susținere din partea unor lideri puternici, dar și din partea lui Klaus Iohannis, jocurile tot nu ar fi făcute.

Lumina de la Cotroceni: riscurile lui Klaus Iohannis

Deocamdată, președintele Klaus Iohannis nu și-a oferit binecuvântarea pentru nici unul dintre cei doi candidați. Prezența lui Ciucă alături de Cîțu ar putea fi un semnal, dar liderii PNL ar putea avea nevoie de mai mult pentru a internaliza mesajul venit de la Cotroceni.

Pentru Klaus Iohannis, situația este extrem de complicată. Președintele mai are 3 ani și jumătate de mandat, iar dacă va paria pe ”calul pierzător”, atunci situația îi va deveni imposibilă. Practic, din acel moment se va vedea faptul că Iohannis nu mai controlează partidul, ceea ce îi va reduce mult influența.

Practic, Klaus Iohannis ar înclina spre Florin Cîțu, cunoscută fiind relația rece cu Orban, însă un joc de tip all-in al președintelui i-ar putea ruina ultima parte a mandatului.