Ludovic Orban ar avea în plan să redevină premier. Acesta ar fi un pas important pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din 2024. Klaus Iohannis are însă cu totul alte calcule. El lar vede pe Florin Cîțu pentru câștigarea șefiei PNL. Previziunile despre ce s-ar putea petrece în foarte scurt timp pe scena politică au fost făcute de cunoscutul sociolog, Bruno Ștefan.

Ludovic Orban ar putea să fie noul prim-ministru al României. Acesta punctul de vedere exprimat de sociologul Bruno Ștefan, într-un amplu interviu acordat evz.ro. Potrivit acestuia, Klaus Iohannis l-ar vrea pe Florin Cîțu la PNL. În ceea ce privește Guvernul, Vlad Voiculescu este piatra de moară de gâtul guvernului de coaliție. Iohannis nu l-ar mai vrea pe Voiculescu în Guvern, dar nu face încă pasul decisiv. În ceea ce privește PSD, acesta ar putea fi zguduit puternic prin plecarea unor parlamentari. Ei ar urma să formeze un grup independent sub sigla PMP. PSD vrea un Guvern minoritar PNL pe care să-l susțină din Parlament pe modelul Cabinetului Tăriceanu.

“Ludovic Orban și-a început din timp campania electorală internă pentru câștigarea unui nou mandat de președinte al partidului pentru a intimida orice alt candidat care ar aspira la funcția lui. El știe că deși multe filiale județene și-au anunțat public susținerea pentru el, suficiente organizații liberale puternice nu s-au exprimat încă. Dau de exemplu organizația PNL din Giurgiu condusă de europalamentarul Dan Motreanu despre care știu că este împins de mulți liberali pentru a intra în competiție împotriva lui Orban. Motreanu nu este interesat de șefia PNL din câte știu eu dar nici nu s-a plasat pro-Orban. În aceeași situația sunt și organizațiile puternice din Transilvania, Cluj, Bihor și altele sau unele din Moldova. Jocurile nu sunt încă făcute în PNL deși Ludovic Orban a deschis balul”, a radiografiat Bruno Ștefan situația din PNL.

Orban nu-și dorește să fie pe post de Liviu Dragnea
El a arătat că președintele Klaus Iohannis l-ar susține pe Florin Cîțu la șefia PNL. Cu toate acestea, premierul este foarte precaut pentru că nu știe încă foarte sigur pe ce se poate baza.

“Florin Cîțu nu își dorește să fie adversarul lui Ludovic Orban, chiar dacă ar intra în luptă pentru șefia PNL. Președintele Iohannis este cel care ar putea să lămurească cine să devină viitorul președinte al partidului dar, deocamdată, nu se amestecă în jocul intern din PNL”, a punctat acesta.

“Ludovic Orban dorește revenirea la Palatul Victoria. Lui nu îi place să fie pe post de Liviu Dragnea adică de făcător de jocuri politice din poziția de președinte al Camerei Deputaților. Iar Iohannis acceptă că există o viață internă în PNL, știe că are nevoie de partid pentru că fără sprijinul PNL proiectele lui de președinte pot eșua. El și PNL sunt parteneri. Jocul nu este tranșat în PNL si eu cred că Iohannis ezită să se bage. El nu este ca un Vodă care să dea cu bastonul pentru a fi el făcătorul de jocuri. El lasă jocul, viu. Eu cred că Iohannis îi prețuiește și pe Orban și pe Cîțu”, a spus Bruno Ștefan.

În opinia sa, poziția de premier îl va ajutaîn campania prezidențială. Sociologul a spus că și Emil Boc este un om foarte bine pregătit pentru conducerea PNL. În ceea ce privește scandalurile care macină Coaliția, sociologul este de părere că Iohannis trebuie să intervină.