Ludovic Orban
Politic

Ludovic Orban: „Tendințe inflaționiste au fost încă din vara trecută. Guvernul n-a luat măsuri nici acum”

Fostul premier Ludovic Orban acuză lipsa de reacție a actualului Executiv în a lua măsuri care să contracareze efectele inflației, iar cele puține pe care le-a luat nu au avut niciun efect.

„Tedințe pentru inflație au fost încă din iulie august 2021. Reacția Băncii Naționale a României cu majorarea dobânzii de referință a fost una foarte lentă, chiar și ultima intervenție este cu mult sub nivelul necesar, avand în vedere rata inflației. Se știe foarte clar că, atunci când cresc prețurile la materii prime și combustibil, cresc prețurile la toate produsele, alimentare și nealimentare. De exemplu, în agricultură, a crescut prețul la motorină, a crescut prețul la îngrășăminte, a crescut si prețul la servicii pentru agricultură. E clar că și legumele și fructele vor avea alte prețuri.

Ludovic Orban spune că în Uniunea Europeană sunt 16 state care au intervenit la prețurile la carburnat, la noi nu. În materie de energie, guvernul a rezvolat problema de șase ori până acum, dar, de fapt, nu au făcut nimic. Consumatorii sunt afectați, companiile sunt afectate, iar asta se vede în prețurile actuale la energie”, a declarat fostul premier liberal în emisiunea „Controversat”.

Liderul noii formațiuni Forța Dreptei, Ludovic Orban, anunță că a fost depus în Parlament un proiect  care vizează modificarea legii privind statutul deputaților și senatorilor. Concret, inițiativa are ca obiectiv anularea pensiilor speciale pentru parlamentari.

„În urma hotărârii scandaloase a Curții ( ne ) Constituționale de declarare ca neconstituțională a legii 7 din 2021, lege prin care se desființaseră indemnizațiile speciale pentru parlamentari, am spus clar că nu renunțăm la obiectivul nostru și, împreună cu colegii mei deputați și senatori din Forța Dreptei, am elaborat și înaintat spre dezbaterea celor două camere acest nou proiect de lege. Vom urmări ca, imediat după publicarea hotărârii CCR în Monitorul Oficial, proiectul să urmeze parcursul regulamentar, astfel încât să nu mai permită chițibușarilor din CCR să găsească vreo chichiță procedurală pentru a îl declara ca neconstituțional”, a transmis Ludovic Orban.

Fostul liberal arată că adoptarea proiectului va depinde de modul în care se poziționează parlamentarii din coaliția de guvernare, dar că presiunea opiniei publice îi va determina să voteze favorabil.

”Am convingerea că presiunea opiniei publice va fi atât de mare încât parlamentarii din opoziție nu își vor permite să respingă proiectul”, este de părere Orban.

El a mai transmis că împreună cu colegii săi din Forța Dreptei sunt pregătite și alte proiecte de lege pentru desființarea altor categorii de pensii speciale, astfel încât „pensiile să fie calculate pe baza singurului principiu corect, moral: principiul contributivității”