Premierul României arată că PSD este vinovat pentru bâlbele legate de deschiderea școlilor: Presiunea e rezultatul inițiativei demagogice a PSD
Actualitate, Featured

Ludovic Orban ”Sfatul pentru români” Ce trebuie să știe cei depistați cu coronavirus

Ludovic Orban s-a arătat nedumerit, vineri, în privința procedurii care a fost aprobată în Parlament, referitoare la persoanele care sunt depistate pozitiv cu noul coronavirus.

Legea privind carantinarea prevede, printre altele, că cei care contestă internarea trebuie să aștepte decizia instanței în spital, NU acasă.

În forma dorită de senatori, legea prevede că medicii au 48 de ore la dispoziție pentru a evalua și diagnostica un pacient. În funcție de simptome și de alte afecțiuni, decid dacă se impune izolarea sau spitalizarea acestora.

Cele două măsuri se stabilesc în funcție de starea pacientului.

”Vă mărturisesc că mi-a fost foarte greu să înțeleg această procedură. Poate să sesizeze instanța de judecată, numai că în cele 48 de ore nu știu dacă se va stabili termen și dacă un judecător poate să ia o decizie. Sigur, e nevoie de celeritate în astfel de situații. Dar, după părerea mea, orice om care este diagnosticat cu Covid are nevoie de o evaluare medicală, chiar dacă nu are simptome vizibile. Nu se poate ști. Boala asta, acest virus acționează într-un mod care nu este încă cunoscut de specialiști. Sunt evoluții fulminante în cazuri care nu prezintă niciun simptom. Și, practic, orice persoană care este diagnosticată cu Covid trebuie să fie supusă acestei evaluări medicale.” – a declarat premierul Orban.

În opinia lui Ludovic Orban cei care sunt depistați pozitiv ar trebui să stea în spital cel puțin 5 zile, ca să fie siguri că nu vor apărea complicații medicale.

”Sfatul meu pentru români este să nu stea numai 48 de ore, să stea cum era înainte, măcar 5 zile, să fie urmărite, să se poată facă analize mai profundate, de tip RMN sau de tip computer tomograf în cazul în care există anumite suspiciuni din partea medicilor referitore la posibila evoluție, pentru a fi în afara oricărui pericol. Ați văzut că am avut cazuri de persoane care nu aveau simptome, care au ieșit din spital și care s-au întors în spital în situații critice, iar unii dintre ei chiar au decedat.” – a mai spus șeful Guvernului.