Potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban,, „majoritatea PSD a ignorat o serie de atribuţii şi competenţe ale Parlamentului”, iar toate aceste restanţe trebuie aduse acum la zi.

Ludovic Orban, a afirmat luni că sunt o serie de restanţe majore în activitatea parlamentară din legislatura trecută, respectiv mai multe rapoarte de activitate ale unor instituţii care nu au fost supuse dezbaterii.

„Vom convoca în cursul acestei săptămâni Birourile permanente reunite. Chiar făceam analiza, să spun, inactivităţii Parlamentului în legislatura trecută. Există restanţe majore, nu au fost supuse dezbaterii rapoarte de activitate, indiferent că e vorba de Curtea de Conturi, de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, de TVR, Radio. Deci, practic, majoritatea PSD din Parlamentul trecut pur şi simplu a ignorat o serie de atribuţii şi competenţe ale Parlamentului şi noi va trebui acum să readucem toate lucrurile acestea la zi”, a declarat Orban la Palatul Parlamentului.

Ludovic Orban este de acord cu suspendarea activităţii restaurantelor şi teraselor care nu respectă măsurile anti-Covid
Terasele şi restaurantele ar putea rămâne fără autorizaţie dacă încalcă repetat regulile anti-COVID. Este vorba de propunere iniţiată de PSD, pe care Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor, a precizat că o susţine.

„E o propunere ca să se modifice un act normativ, o ordonanţă care e în dezbaterea Senatului astfel încât să se permită suspendarea autorizaţiei de funcţionare în cazul restaurantelor sau altor activităţi în cazul în care în mod repetat nu sunt respectate măsurile de protecţie sanitară”, a declarat Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Această posibilitate există astăzi şi pentru emitenţii autorizaţiilor de funcţionare care sunt primarii. Această modificare ar presupune ca nu doar primarii, ci şi instituţiile care au atribuţii de control, în special Poliţia, să poată să emită această decizie, după controale în care se constată că în mod repetat o societate nu a respectat normele de protecţie sanitară, să se poată dispune această măsură”, a precizat Orban.

Amendamentul PSD a fost respins în Comisia de Apărare a Senatului. Proiectul de află la Senat, în calitate de primă cameră sezizată, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Totodată, Guvernul ia în calcul schimbarea restricţiilor de circulaţie pe timp de noapte, în contextul creşterii numărului de noi infecţii cu COVID-19. Autorităţile ar urma să modifice ora de la care se aplică restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii, au precizat surse guvernamentale.

Citeste si...
Premierul Ludovic Orban i-a răspuns la scrisoare lui IPS Teodosie