Ludovic Orban
Actualitate, Featured

Ludovic Orban, întrebat ce o recomandă pe Viorica Dăncilă pentru a fi numită la BNR: Vocea şi talentul

Preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban a afirmat, întrebat ce o recomandă pe Viorica Dăncilă pentru a fi numită consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, că „vocea şi talentul”. Liderul PNL a adăugat că nu comentează angajarea de cadre la BNR şi a precizat că în perioada în care a fost premier a avut o coordonare foarte bună cu Banca Naţională, într-o perioadă dificilă marcată de pandemie.

„Ştirea iniţială am înţeles că nu e adevărată. Că e angajată ca nu ştiu ce consilier la nu ştiu ce departament”, a declarat Ludovic Orban, marţi la Parlament.

Chestionat ce o recomandă pe Viorica Dăncilă pentru a fi numită la BNR, liderul liberalilor a replicat: „Vocea şi talentul”.

„Aş prefera să nu comentez. Politica de cadre o face Banca Naţională”, a adăugat Orban.

Întrebat dacă numirea Vioricăi Dăncilă nu este o formă de recompensare a acesteia pentru că l-a susţinut pe Mugur Isărescu pentru prelungirea mandatului de guvernator, Orban a răspuns: „Eu pot să vă spun doar că am avut o colaborare foarte bună cu BNR în perioada pandemiei, că BNR a susţinut demersurile Guvernului, ne-am coordonat politicile şi că literalmente colaborarea cu BNR a fost benefică pentru economia românească. În ceea ce priveşte angajarea de cadre la BNR nu mă întrebaţi pe mine, nu mă priveşte”.

Fostul premier Viorica Dăncilă, fost candidat al PSD la prezidenţiale în 2019, a fost numită consultant de strategie al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, conform Biroului de presă al BNR.

Dăncilă a fost angajată în 15 mai.

Potrivit G4Media, pentru a se angaja în corpul consilierilor, din care mai fac parte circa 20 de persoane, Dăncilă a depus un dosar şi a susţinut un interviu.

Viorica Dăncilă l-a susţinut pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la şefia BNR în 2019, în ciuda faptului că Liviu Dragnea voia instalarea unei alte conduceri la banca centrală. De asemenea, în scandalul repatrierii rezervei de aur a BNR, Dăncilă a semnat un punct de vedere al guvernului în care arăta că orice modificare a statului BNR – ceea ce era cazul cu legea promovată de Liviu Dragnea – trebuie avizată de Banca Centrală Europeană.