Ludovic Orban
Actualitate, Featured

Ludovic Orban încurajează prevenția și depistarea diabetului

Guvernul salută şi încurajează iniţiativele dedicate prevenţiei primare şi secundare, depistării precoce a diabetului şi managementului integrat al bolii, afirmă premierul Ludovic Orban, sâmbătă, într-un mesaj adresat ocazia Zilei Mondiale a Diabetului.

“De Ziua Mondială a Diabetului, ne gândim cu empatie la cei care suferă de această afecţiune şi luptă în fiecare zi pentru o viaţă mai bună. Reflectăm asupra modului profund în care diabetul zaharat afectează viaţa celor bolnavi, a apropiaţilor, precum şi a personalului medical dedicat. După 2019, anul consacrat pacientului diabetic şi familiei sale, 2020 îi pune în prim plan pe lucrătorii din sănătate, prin tema ‘Asistenţii medicali fac diferenţa’, reliefând rolul fundamental al personalului medical în gestionarea şi prevenirea acestei maladii, precum şi în îngrijirea acordată pacienţilor diabetici pe tot parcursul vieţii”, precizează Orban.

Premierul punctează că, potrivit datelor statistice, diabetul este diagnosticat la aproximativ 1 din 10 români, ceea ce arată nevoie de informare şi sprijin din partea autorităţilor.

“A şasea cea mai frecventă afecţiune cronică din lume, diabetul este diagnosticat la aproximativ 1 din 10 români, iar una din două persoane din România, care trăieşte cu diabet tip 2, nu e diagnosticată. Aceste statistici confirmă ceea ce ştim cu toţii – diabetul poate deveni sau este o realitate pentru multe familii din România, care au nevoie de informare şi sprijin din partea autorităţilor, dar şi a fiecăruia dintre noi. Prin programele aprobate de Executiv, asigurăm accesul pacienţilor care suferă de diabet la tratament gratuit şi asistenţă dedicată, pentru prelungirea şi creşterea calităţii vieţii. Guvernul salută şi încurajează iniţiativele dedicate prevenţiei primare şi secundare, depistării precoce a diabetului şi managementului integrat al bolii. Totodată, înţelegem importanţa promovării unui stil de viaţă sănătos şi responsabil care, pe lângă o alimentaţie corectă şi o viaţă activă, porneşte de la educaţia pentru sănătate”, susţine Ludovic Orban.

Şeful Executivului subliniază că împreună cu autorităţile locale şi societatea civilă, echipa guvernamentală face eforturi constante să protejeze, în această perioadă, toţi pacienţii din categoriile de risc, diabetici, dar şi pe cei cu alte afecţiuni cronice.

“Dorim să asigurăm fără întrerupere tratamentul şi îngrijirea de care toţi pacienţii au nevoie. Dar rolul esenţial în această pandemie l-a avut şi îl are personalul medical care necontenit şi neobosit îşi pune viaţa în slujba celor bolnavi şi faţă de care îmi exprim recunoştinţa. Deşi ne aflăm într-o etapă mai dificilă a pandemiei, trebuie să rămânem solidari şi să mergem mai departe cu toţii. Doar împreună putem trece mai uşor peste greutăţile acestor timpuri, cu grijă şi atenţie unii faţă de ceilalţi şi mai aproape de cei mai fragili dintre noi, mulţi – adulţi sau copii care suferă de diabet “, afirmă Orban.

Premierul Ludovic Orban transmite, totodată, multă sănătate pacienţilor diabetici, celor care îi îngrijesc şi “puterea să ducă mai departe lupta lor pentru o viaţă normală”.