Premierul Ludovic Orban a anunțat în ședința de guvern de vineri rezultatele analizei făcute de șeful cancelariei în legătură cu Fondul de Dezvoltare și Investiții, a cărui funcționare va înceta odată cu adoptarea modificărilor la OUG 114. Premierul susține că PSD a promis bani primarilor pe care nu îi avea în buget și că social democrații „și-au păcălit inclusiv primarii din partid”.

„I-am cerut domnului șef al cancelariei să îmi facă o analiză pe fantomaticul Fond de Dezvoltare și Investiții care nu are niciun leu real în Buget. Situația ne arată că a fost o formă de plată pentru primarii PSD pentru campaniile electorale. Dintre contractele semnate peste 80% sunt semnate contracte către primari PSD, evident în mod subiectiv. S-au depus 3 100 de proiecte cu o valoare totală de 58,5 miliarde de lei. Gândiți-vă ce cheltuială voiau să provoace. Imaginați-vă dacă nu îi opream cam ce factură ne venea peste un an de zile”, a declarat Ludovic Orban, la începutul ședinței de guvern.

Premierul susține că PSD s-a angajat la cheltuieli pe care nu avea de unde să le acopere și că și-ar fi păcălit inclusiv primarii din partid.

„Dintre proiectele depuse s-au propus spre aprobare un număr 696 de proiecte, în valoare 10,3 miliarde asta în condițiile în care plafonul de tragere din trezorerie a fost inițial de 300 de milioane și a fost redus la 120 de milioane. Au vrut să angajeze lucrări de 10 miliarde în condițiile în care plafonul de tragere a fost redus la 120 de milioane. Nici nu aveau de unde sa atragă bani. Pur și simplu i-au păcălit pe primari, inclusiv pe ai lor. Și-au bătut joc de primarii lor. Ei nu aveau de unde sa acopere banii”, a mai spus Orban.

Acesta a discutat în ședința de guvern cu ministrul Dezvoltării și i-a cerut controale le cei care au primt totuși bani din Fondul de Dezvoltare, pentru a vedea dacă plățile au fost făcute legal.

„Din fericire nu s-au semant decât 239 de contracte, în valoarea de 6,6 miliarde de lei, iar dintre contractele semnate au fost alocate avansuri doar către 40 de contracte, iar valoarea totală a plăților e de 54,8 miliarde. Ar trebui să facem controale pe toate aceste contracte pe care s-au derulat avansuri pentru că pe celelalte contracte unde nu s-au aprobat avansuri, odată cu încetarea existenței fondului după aprobarea legii nu vor mai avea obiect. Acolo unde nu s-au achitat contractele, nu mai există. Sunt niște contracte, dar nu vor mai fi finanțate. E o formă mascată de a finanța credite de angajament pentru a nu mai fi inclusă în calculul deficitului bugetar. A fost o încălcarea flagrantă a legi cu sifonarea banului public”, a declarat premierul.

Fondul de Dezvoltare și Investiții a fost un instrument creat de Darius Vâlcov și Liviu Dragnea prin OUG 114, pentru finanțarea primarilor.