Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a declarat că şi pentru PNL şi pentru USR-PLUS reprezintă o prioritate desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) şi cele două formaţiuni au proiecte de lege în acest sens depuse în Parlament.

“Deja există proiecte legislative în acest sens care au fost depuse de formaţiuni politice din cadrul coaliţiei de guvernare. Sigur că viitorul ministru al Justiţiei va trebui să evalueze toate aceste proiecte legislative şi până la urmă să decidă dacă se aprobă unul dintre aceste proiecte legislative sau dacă se iniţiază un nou proiect legislativ pentru realizarea acestor obiective. Avem ca obiectiv să reparăm legile justiţiei, iar acest lucru nu se va putea face peste noapte, nu vrem să procedăm aşa cum a procedat PSD care în trei zile a adoptat o modificare de lege în domeniul justiţiei pe repede înainte”, a anunţat Orban.

Întrebat dacă desfiinţarea acestei secţii va fi o prioritate, liderul PNL a răspuns: “Cu siguranţă. Şi pentru PNL, şi pentru USR-PLUS este o prioritate şi amândouă formaţiuni politice au proiecte de lege depuse în Parlament pentru desfiinţarea secţiei speciale”.

Orban a menţionat că nu poate oferi un orizont de timp pentru desfiinţarea SIIJ.

“Nu vă pot spune acum cu precizie. În primul rând Guvernul trebuie să evalueze iniţiativele parlamentare, să hotărască dacă sprijină iniţiativele parlamentare sau iniţiază un proiect de lege nou. În funcţie de decizia Guvernului, în momentul în care Guvernul va lua o decizie evident noi în Parlament dacă se va iniţia un proiect de lege de către Guvern îl vom supune dezbaterii, nu numai dezbaterii parlamentare, ci şi dezbaterii publice şi vom încerca să-l adoptăm într-un termen cât mai scurt”, a afirmat Ludovic Orban