Premierul Ludovic Orban a explicat în cursul serii de duminică, 14 iunie, de ce nu vor fi redeschise restaurantele din hoteluri începând de luni, 15 iunie, când vor fi implementate noi măsuri de relaxare.

Ludovic Orban a precizat că decizia de a nu deschide restaurantele din hoteluri începând cu 15 iunie a fost luată pe baze științifice, potrivit B1TV.

Ludovic Orban explică de ce nu se redeschid restaurantele de la 15 iunie

„În general, hotelurile au terase. Fluxul de turiști care e azi poate permite hotelierilor să servească masa afară. Dacă deschizi restaurantele din hoteluri, de ce nu le deschizi și pe celelalte? Iar trebuie să fie un nivel foarte redus de răspândire a virusului. Nici nu poți să stai cu masca în interior. Deciziile se iau pe baze științifice. Dacă un om merge la restaurant și e bolnav, sigur îi infectează pe comeseni și poate infecta până la o rază de șase metri pe cei din jur. În mall e altceva, că acolo poți și e obligatoriu să stai cu mască. Restaurantele și cinematografele sunt închise. Cam tot ce se face în spații închise și presupune un număr mare de persoane și o durată mare e interzis. Spectacole, teatre, cinematografe…”, a explicat premierul.

„De aia cerem, nu că ne interesează pe noi cine merge la terasă”
De asemenea, acesta a explicat și de ce sunt cerute numele persoanelor care ies la terase de către personalul localurilor respective.

„E bine, în ancheta epidemiologică, să identifici cât mai repede persoanele care au intrat în contact cu oamenii diagnosticați. Am fost criticați deoarece cerem să-și dea numele cel care face rezervarea. De aia cerem, nu că ne interesează pe noi cine merge la terasă”, a precizat Ludovic Orban.

Patronatele din Turismul Românesc anunțau pe 10 iunie că vor acționa în instanță Guvernul dacă restaurantele din hoteluri nu se deschid pe 15 iunie, în contextul în care începând cu această dată peste 500.000 de români și-au achiziționat deja servicii de cazare în țară, cu mese incluse, iar președintele Iohannis nu a făcut niciun anunț despre redeschiderea restaurantelor din hoteluri.

explicatii, ludovic orban, măsuri de preventie, masuri de relaxare, pandemia de coronavirus, redeschidere restaurante