Ludovic Orban
Politic

Ludovic Orban, despre data prezidențialelor: „O tentativă de viciere gravă a rezultatelor alegerilor”. Explicațiile fostului premier

Fostul premier Ludovic Orban, actual președinte al partidului Forţa Dreptei, acuză coaliția PSD-PNL că vrea să „vicieze grav” rezultatele alegerilor prin intercalarea parlamentarelor între cele două tururi al prezidențialelor. Orban spune că partidele care nu au candidat în turul doi al alegerilor prezidențiale „nu vor mai avea nicio relevanță”.

Ludovic Orban. PSD şi PNL dăunează grav democraţiei din România. Decizia de astăzi a coaliţiei cu privire la calendarul electoral este o nouă tentativă de viciere gravă a rezultatelor alegerilor. Consultările cu partidele din opoziţie au fost un simulacru. O bătaie de joc faţă românii care sunt nemulţumiţi de modul dezastruos în care guvernează coaliţia toxică.

Coaliţia a făcut exact ceea ce le-am solicitat în mod expres să nu facă. Au organizat alegerile parlamentare după primul tur al prezidenţialelor. Partidele care vor avea cei doi candidaţi din turul doi vor avea un avantaj net la parlamentare faţă de partidele care nu vor avea candidaţi în turul doi”, a scris Ludovic Orban joi într-un mesaj pe Facebook.

El spune că „în ultima săptămână de campanie la parlamentare, săptămâna decisivă în formarea opțiunilor de vot, liderii partidelor care nu vor intra în turul doi nu vor mai avea nicio relevanță în susținerea campaniei parlamentare fiind decredibilizați de ieșirea din cursă, care va fi considerată de o mare parte din electorat ca o înfrângere. Acest fapt va diminua drastic voturile pe care le vor obține la parlamentare partidele fără candidat și turul doi și va crește artificial scorul partidelor care își promovează candidații în turul doi prin polarizarea radicală care se manifestă la toate alegerile prezidențiale în turul doi”.

„Ce urmăresc PSD şi PNL prin acest calendar? Profitând de faptul că sunt la guvernare, că au un control aproape total asupra administraţiei, asupra media, că au resurse nelimitate pentru susţinerea campaniei, că vor controla, ca în 9 iunie, birourile electorale ale secţiilor de votare, să reuşească să îşi promoveze candidaţii în turul doi, unde vor mima o luptă pentru a lua partea leului din voturile la parlamentare. Iar după alegeri, indiferent cine câştigă prezidenţialele, să continue să guverneze împreună. Dacă românii ar înţelege că toate deciziile din acest an luate de coaliţia mârşavă cu privire la datele alegerilor au fost luate pentru a perpetua la putere cele două partide stat, ar putea să facă ceea ce ar fi cu adevărat benefic pentru România şi anume să nu voteze nici candidatul PSD, nici candidatul PNL, astfel încât să nu intre niciunul în turul doi. Aşa sigur vom scăpa de ei!”, a mai spus Orban.

Coaliţia de guvernare a finalizat negocierile pe marginea calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare, cele dintâi urmând să aibă loc pe 24 noiembrie, respectiv pe 8 decembrie, iar alegerile pentru Legislativ pe 1 decembrie.

blank