Ludovic Orban
Politic

Ludovic Orban, despre calendarul alegerilor: „Coaliția a făcut exact ceea ce le-am cerut să nu facă” / Ce partide vor avea un „avantaj net” la parlamentare

Președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban, a criticat dur calendarul electoral care a fost anunțat joi de PSD și PNL, afirmând că este „o nouă tentativă de viciere gravă a rezultatelor alegerilor”.

Potrivit lui Ludovic Orban, prin faptul că liderii Coaliției au decis să organizeze parlamentarele după primul tur al prezidențialelor, partidele cu candidați în turul doi vor avea un avantaj clar la parlamentare.

„PSD și PNL dăunează grav democrației din România. Decizia de astăzi a coaliției cu privire la calendarul electoral este o nouă tentativă de viciere gravă a rezultatelor alegerilor. Consultările cu partidele din opoziție au fost un simulacru”, a spus liderul Forța Dreptei într-o postare pe Facebook.

„Coaliția a făcut exact ceea ce le-am solicitat să nu facă”

„Coaliția a făcut exact ceea ce le-am solicitat în mod expres să nu facă. Au organizat alegerile parlamentare după primul tur al prezidențialelor. Partidele care vor avea cei doi candidați din turul doi vor avea un avantaj net la parlamentare față de partidele care nu vor avea candidați în turul doi“, acuzat el.

„.În ultima săptămână de campanie la parlamentare, săptămâna decisivă în formarea opțiunilor de vot, liderii partidelor care nu vor intra în turul doi nu vor mai avea nicio relevanță în susținerea campaniei parlamentare fiind decredibilizați de ieșirea din cursă, care va fi considerată de o mare parte din electorat ca o înfrângere”, a continuat el.

Potrivit lui Orban, „acest fapt va diminua drastic voturile pe care le vor obține la parlamentare partidele fără candidat și turul doi și va crește artificial scorul partidelor care își promovează candidații în turul doi prin polarizarea radicală care se manifestă la toate alegerile prezidențiale în turul doi.”

„Ce urmăresc PSD și PNL prin acest calendar? Profitând de faptul că sunt la guvernare, că au un control aproape total asupra administrației, asupra media, că au resurse nelimitate pentru susținerea campaniei, că vor controla ca în 9 iunie birourile electorale ale secțiilor de votare, să reușească să își promoveze candidații în turul doi, unde vor mima o luptă pentru a lua partea leului din voturile la parlamentare. Iar după alegeri, indiferent cine câștigă prezidențialele să continue să guverneze împreună”, a mai spus el.

PSD și PNL s-au înțeles ca alegerile parlamentare să aibă loc pe 1 decembrie, iar cele două tururi ale prezidențialelor pe 24 noiembrie și 8 decembrie, au anunțat joi cele două partide într-un comunicat comun.

blank