Premierul României Ludovic Orban a răspuns în cursul serii de duminică, 14 iunie, acuzațiilor lui Marcel Ciolacu referitoare la datele false privind pandemia de coronavirus în România.

Ludovic Orban a explicat faptul că nu guvernul oferă publicității datele și a precizat că procesul de diagnosticare este coordonat de Institutul Național de Statistică și Ministerul Sănătății, potrivit B1TV.

Ludovic Orban reacționează la acuzațiile lui Ciolacu: „Parcă vor să le facă rău oamenilor numai ca să câștige ei electoral”

„Nu Guvernul dă publicității datele. Tot procesul de diagnosticare e coordonat de INSP și Ministerul Sănătății. Diagnosticarea se face la centre autorizate. Sunt date reale, reprezintă adevărul. Să lansezi astfel de acuzații fără nicio dovadă e un gest iresponsabil și un act profund imoral ce face parte dintr-o campanie instrumentată de PSD care urmărește să-i determine pe oameni să nu respecte regulile. Parcă vor să le facă rău oamenilor numai ca să câștige ei electoral. E un comportament pe care îl condamn public. Oricine instigă la nerespectarea măsurilor pune în pericol sănătatea oamenilor”, a explicat premierul României.

Ludovic Orban a susținut și faptul că noile îmbolnăviri și creșterea numărului acestora ar putea fi cauzate și de campaniile fake news din spațiul public.

„Creșterea numărului de infectări din ultimele zile e determinată și de campaniile din spațiul public, că virusul nu e periculos, că e o invenție. Decesele sunt mărturie că virusul e periculos. În anumite spitale, managerii sau șefii de secții au cerut lucruri care nu sunt normale. De exemplu, au cerut oamenilor să-și facă testul la internare. Nimeni nu poate refuza internarea unei persoane. Cine are probleme, să reclame la DSP, ca să-i sancționăm pe cei vinovați”, a punctat acesta.

Grupul de Comunicare Strategică anunță că, până astăzi, 14 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 21.999 de cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 15.719 au fost declarate vindecate și externate.

Numărul de teste COVID-19 făcute de autorități în ultimele 24 de ore sunt 7925.