Ludovic Orban: Desființarea Secției speciale, un pas important pentru ca țara să iasă de sub MCV
Featured, Politic

Ludovic Orban: Desființarea Secției speciale, un pas important pentru ca țara să iasă de sub MCV

Ludovic Orban: Desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților reprezintă un pas important pentru ca țara noastră să iasă de sub Mecanismul de Cooperare si Verificare a Justiției.

O spune președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, care a ezitat să spună când ar putea ieși România de sub vizorul Comisiei Europene:

„Suntem convinși că, în curând, România poate să iasă de sub Mecanismul de Cooperare și Verificare, evident făcând pași înainte pe baza recomandărilor Comisiei Europene. Nu-mi place să dau termene, important pentru noi este să facem pașii înainte necesari, cum sunt desființarea Secției speciale, îmbunătățirea legislației.”

În 2007, când Romania a aderat la UE, tara noastra a intrat sub supravegherea Comisiei Europene prin Mecanismul de Cooperare și de Verificare, pentru că mai avea probleme legate de nefinalizarea reformei judiciare, de corupție.

Contre între USR PLUS şi PSD în şedinţa Comisiei juridice a Camerei unde e discutat proiectul pentru desfiinţarea SIIJ

„Această Secţie a fost înfiinţată de Liviu Dragnea, într-o perioadă de mari regrese pentru sistemul de justiţie din România. Din punctul meu de vedere au fost două scopuri (ale SIIJ – n.r.) – primul a fost controlul politic al urmăririi penale a magistraţilor, adică să se decidă în Kisseleff, ca pe timpul doamnei Stănoiu, cine este anchetat şi cine beneficiază de impunitate. Şi desigur, redirecţionare a unor dosare penale ale unor politicieni în general de la DNA către această secţie specială prin simpla implicare a unui magistrat, printr-un denunţ, printr-o plângere”, a afirmat Alexandru Badea în şedinţa de joi a Comisiei juridice. 

De asemenea, preşedintele Comisiei a mai spus că este relevant faptul că s-a încercat impunerea la conducerea acestei Secţii a unei doamne care a declarat la CSM, în cadrul interviului, faptul că nu a fost niciodată un procuror independent. Cred că asta spune totul”.

Badea a mai precizat că relevant este şi faptul că mulţi judecători s-au opus înfiinţării SIIJ, iar existenţa acestei Secţii a fost semnalată şi în raportul MCV care a notat „regrese” în domeniul justiţiei în România. 

Deputata PSD Laura Vicol l-a întrebat pe Alexandru Badea pe ce lume trăieşte. 

„Domnule Badea, pe ce lume trăiţi, că a fost aviz favorabil de la Consiliul Superior al Magistraturii?”, a spus Vicol. 

Schimbul de replici au continuat între Alexandru Badea şi deputatul PSD Nicuşor Halici. 

„Dacă cumva aţi fost ales preşedintele acestei comisii şi nu ne-aţi spus, vă invit să o faceţi. Deocamdată eu conduc această şedinţă. Vă rog să nu mă întrerupeţi. Veţi avea ocazia să vă spuneţi punctul de vedere. Mulţumesc”, a afirmat deputatul USR-PLUS. 

În replică, Nicuşor Halici a încercat să îi transmită: „domnule preşedinte, vedeţi că dumneavoastră”, moment în care Alexandru Badea i-a tăiat acestuia microfonul.

„Nu să o trataţi aşa într-un mod autoritar şi totalitar. Eu am ridicat mâna pe procedură de la început, de când aţi anunţat-o şi dumneavoastră”, a continuat Halici, însă din nou i-a fost tăiat microfonul la luarea de cuvânt de către preşedintele comisiei juridice a Camerei.

Deputatul USR-PLUS Alexandru Badea a adăugat: „Sunt om politic şi am dreptul la o opinie”.

„Avem toţi dreptul la opinii, pe procedură”, i-a răspuns Nicuşor Halici preşedintelui comisiei.

Preşedinta ÎCCJ Corina Corbu şi preşedintele CSM Bogdan Mateescu au ieşit din sala unde are loc dezbaterea proiectului de lege privind desfiinţarea SIIJ la aproximativ o jumătate de oră de la începerea şedinţei Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, în timpul discursului preşedintelui forului legislativ de specialitate Alexandru Badea. 

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor va emite un raport pe proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ care va fi votat în plen, în calitate de prim for sesizată. Senatul este decizional pe această propunere legislativă iniţiată de către Guvern. 

Premierul Florin Cîţu a declarat miercuri că ar prefera ca varianta proiectului de lege privind desfiinţareaSIIJ pe care o va adopta Parlamentul să fie cât mai aproape de forma aprobată deja în Guvern.

Ludovic Orban a afirmat, întrebat dacă PNL susţine varianta UDMR ca magistraţii să nu poată fi trimişi în judecată fără a exista în prealabil avizul CSM, că nu are studii juridice, însă liberalii susţin desfiinţarea Secţiei de Investigarea Infracţiunilor în Justiţie şi grupul de lucru de la nivelul coaliţiei va veni cu forma finală a proiectului de lege privind desfiinţarea SIIJ.

Chestionat dacă PNL ar fi de acord ca înaintea de trimiterea în judecată a unui magistrat să fie obligatoriu un aviz din partea CSM, Orban a răspuns: „Nu am studii juridice. Noi susţinem desfiinţarea Secţiei speciale. De altfel este un angajament pe care ni l-am luat ca şi coaliţie. În ceea ce priveşte modalităţile tehnice legate de măsurile care se iau după desfiinţarea Secţiei speciale, acesta subiect ar trebui discutat de specialiştii formaţiunilor politice. În cadrul coaliţiei am avut discuţia privitoare la forma proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei speciale. Grupul de lucru va veni cu soluţia privitoare la forma finală a proiectului de lege. Sunt destule variante care sunt în discuţie. Urmează să se hotărască care e cea mai bună variantă”. 

blank