Preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban a afirmat, cu prilejul Zilei naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste,că avem datoria şi responsabilitatea de a nu îi uita pe cei care au fost arestaţi, torturaţi şi au murit în închisorile comuniste şi de a-i păstra în memorie pe cei care s-au jertfit pentru ca visul de libertate să devină realitate.

„Cinstim, astăzi, martirii din temniţele comuniste, în amintirea momentului din noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când peste 10.000 de tineri care s-au opus regimului comunist au fost arestaţi. Au urmat decenii în care elitele politice şi intelectuale au fost pedepsite cu ani de suferinţă în temniţele comuniste şi în lagăre de muncă forţată.

Piteşti, Gherla, Aiud, Târgu Ocna, Sighet, Râmnicu Sărat, Arad, Jilava, Văcăreşti au devenit repere într-o adevărată geografie a ororilor comunismului. În închisoarea de la Sighet se află Memorialul victimelor comunismului, un loc emblematic care, în 1998, a fost declarat de Consiliul Europei printre principalele locuri de păstrare a memoriei continentului, alături de Memorialul de la Auschwitz şi Memorialul Păcii din Normandia.

Avem datoria şi responsabilitatea să nu uităm bărbaţii şi femeile arestaţi, torturaţi şi morţi în închisorile comuniste şi să îi păstrăm în memorie pe aceia care s-au jertfit şi au suferit pentru ca visul nostru de libertate, al tuturor, să devină realitate”, a scris Ludovic Orban vineri pe Facebook.

Parlamentul României a adoptat, la 16 mai 2017, Proiectul de lege pentru instituirea Zilei naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste în data de 14 mai, iar la 30 mai 2017, a fost semnat decretul de promulgare de către preşedintele Klaus Iohannis.