Actualitate, Featured

Ludovic Orban critică proiectele ieșite din Parlament, menite să destabilizeze bugetul

Premierul Ludovic Orban a criticat Parlamentul, la începutul ședinței de joi a Guvernului, după ce a adoptat o lege care generează o serie de cheltuieli dificil de suportat, respectiv legea care prevede acordarea despăgubirilor pentru secetă. Șeful Executivului i-a indicat ministrului Agriculturii să facă demersuri pentru a o ataca la Curtea Constituțională.

Ludovic Orban critică proiectele ieșite din Parlament, menite să destabilizeze bugetul

Întrebat de premier cum stă Ministerul Agriculturii cu evaluarea pagubelor pricinuite de secetă, ministrul Adrian Oros a declarat că, până la această dată, sunt centralizate suprafețe de 1,2 milioane hectare. „La această oră facem niște verificări, pentru că în unele județe se pare că se raportează suprafețe care au fost afectate sensibil egale cu suprafețele care au fost însămânate în toamnă și vrem să facem niște verificări riguroase, să fim cât mai obiectivi atunci când facem despăgubirile și să primească doar cei care merită aceste despăgubiri și pe suprafețe corecte”, a spus Oros.

„Aici va trebui să avem date cât de poate de corecte, să putem să acordăm despăgubirile. Vedeți că Parlamentul iar a făcut o nefăcută, a trecut o lege, trebuie să avem grijă. Aici trebuie să stăm tare în șa, pentru că în fiecare săptămână Parlamentul ne mai toarnă câteva reglementări prin care ne mai generează cheltuieli pentru care nu există resurse, parcă vor să ducă România în stare de a nu putea să facă față plăților”, a declarat Orban, la începutul ședinței de Guvern de joi.

„Ăsta-i un asemenea gest de iresponsabilitate! Încercați să fiți mai activ în comunicarea publică, să prevenim toate năzdrăvăniile astea, să oprim populismele astea care ne generează o situație în care foarte greu vom putea face față obligațiilor generate de reglementările adoptate în Parlament”, a spus premierul Ludovic Orban.

Proiectul criticat a fost adoptat miercurea trecută, în 27 mai. Atunci, deputații au decis ca despăgubirile să fie acordate producătorilor agricoli ale căror culturi au fost afectate de fenomene meteorologice nefavorabile numai pentru daune ce depăşesc 30% din producţie, dar nu mai mult de 70% din cheltuielile efectuate pentru cultura respectivă până la data producerii fenomenului.

Ludovic Orban critică proiectele ieșite din Parlament, menite să destabilizeze bugetul

Oros: Ei nu au făcut decât să arunce pe piață lege care nu se va putea aplica niciodată
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a spus că legea care prevede acordarea despăgubirilor pentru secetă nu se va putea aplica niciodată: „Dimpotrivă, ce au făcut prin acea lege populistă, privind desăpăgubirile pentru secetă, necomunicând comisiile neavând acceptul Comisiei, pentru că este o schemă de ajutor de stat până la urmă, ei nu au făcut decât să arunce pe piață lege care nu se va putea aplica niciodată și, mai mult, o să-i impiedice pe fermieri să acceseze”.

„Luați legătura cu grupul, să atacăm la Curtea Constituțională, astfel încât să nu fim în situația să nu putem pune în practică o reglementare. E îndemn pentru dvs, la dezbaterea în plen a unor legi de genul ăsta să fie prezenți miniștrii, care să vină cu toate argumentele pentru a-i convinge pe parlamentari că nu trebuie să voteze ca în an electoral, ci trebuie să voteze în funcție de niște argumente foarte solide. Nu putem să lăsăm sarabanda asta de proiecte de legi care ies pe bandă rulantă din Parlament și ne creează o asemenea dificultate”, a transmis premierul.

Comisia Europeană estimează că fermierii români vor reuși o medie de 4,75 tone de grâu la hectar, cu 0,9% în minus față de anul trecut.

 

blank