Cooperarea dintre România şi Statul Israel este construită pe un fundament “solid” de respect reciproc şi de “profundă” prietenie, a declarat miercuri, în plenul reunit al Parlamentului, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, conform Agerpres.

Parlamentul s-a reunit miercuri pentru un discurs al preşedintelui Statului Israel, Reuven Rivlin, aflat în vizită de stat în România.
Ludovic Orban
“Domnule preşedinte, soarta a făcut să ne vedem într-un interval foarte scurt de două ori şi mi-a rămas vie amintirea frumoasei întâlniri pe care am avut-o într-un Ierusalim în care, practic, hotelul era numai pentru delegaţia română deschis. Mă bucur enorm că sunteţi astăzi aici şi aşteptăm cu drag mesajul pe care îl transmiteţi. Cooperarea dintre cele două ţări este construită pe un fundament solid de respect reciproc şi de profundă prietenie, aşa cum a subliniat ieri la Bucureşti preşedintele Statului Israel. Domnule preşedinte, vă mulţumim pentru aceste cuvinte calde şi vă asigurăm că şi pentru noi are o însemnătate deosebită relaţia dintre statele noastre, pe care ne dorim să o continuăm în aceeaşi manieră excelentă”, a afirmat Orban.

El a adăugat că potenţialul de aprofundare a cooperării bilaterale este “enorm”, iar Statul Israel are o expertiză remarcabilă în domenii deosebit de relevante pentru viitor.

“Salut iniţiativa de a stimula dialogul şi cooperarea dintre companiile româneşti şi cele israeliene în beneficiul ambelor părţi. Vă asigur că, la nivel parlamentar, vom sprijini atât consolidarea relaţiilor dintre ţările noastre, cât şi toate propunerile care conduc la o viaţă mai bună pentru cetăţenii noştri”, a transmis Ludovic Orban.

Ludovic Orban a subliniat relaţia “excelentă” dintre cele două state. “Soarta a făcut să ne vedem într-un interval foarte scurt de două ori şi mi-a rămas vie amintirea frumoasei întâlniri pe care am avut într-un Ierusalim în care hotelul era numai pentru delegaţia României deschis”, a declarat, la rândul său, presedintele Camerei Deputaților.

În cadrul şedinţei solemne, preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, va susţine un discurs, la invitaţia prşedinţilor celor două Camere, Anca Dragu şi Ludovic Orban.

Potrivit agendei oficiale, Anca Dragu şi Ludovic Orban vor avea convorbiri oficiale cu preşedintele Statului Israel, E.S Reuven Rivlin, de la ora 11.25.

Ulterior, Reuven Rivlin va inaugura ”Forumul de Afaceri România – Israel”, alături de premierul Florin Cîţu. Preşedintele Israelului va fi însoţit de o delegaţie de 60 de oameni de afaceri israelieni şi lideri din domeniul economic.

Joi, preşedintele Rivlin, şeful Forţelor Aeriene Israeliene şi şeful Forţelor Aeriene Române vor participa la ceremonia de comemorare a soldaţilor care şi-au pierdut viaţa în accidentul de elicopter din 2010, în Munţii Bucegi. Oficialilor li se vor alătura 100 de membri ai familiilor celor şapte eroi.

Marţi,  preşedintele Rivlin a fost primit de către preşedintele Klaus Iohannis.