Fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban l-a criticat din nou pe Florin Câţu şi i-a transmis preşedintelui Iohannis mesajul că ar trebui refăcută alianţa cu USR.

Ludovic Orban a declarat, marţi, după succesul moţiunii de cenzură, că singura soluţie este refacerea coaliţiei de guvernare şi a precizat că cele trei partide, PNL, USR-PLUS şi minorităţile, precum şi minorităţile trebuie să se aşeze la masa negocierilor.

Ludovic Orban a declarat că premierul Florin Cîţu a rămas ”repetent” astăzi, prin rezultatul moţiunii de cenzură. Fostul președinte al PNL l-a atacat extrem de dur pe președintele Klaus Iohannis. Întrebat ce va spune Klaus Iohannis la declarația de la ora 18, Orban a reamintit că s-a dezis de președinte după alegerile de la șefia PNL. Orban a spus că mandatul președintelui e în pericol din cauza susținerii acestuia pentru guvern.

”Trebuie căutate punctele care ne unesc, care sunt destul de multe”, a mai spus Orban, el arătând că a văzut în discursul de astăzi că premierul s-a răfuit cu toate partidele, în condiţiile în care PNL nu poate guverna singur.

”Este momentul ca cei care au acţionat mai mult din ambiţie, din frustrare, să facă un pas înapoi şi să îi lase pe oamenii raţionali din PNL, USR-PLUS, UDMR şi minorităţi să se aşeze la masa negocierilor. (..) Preşedintele trebuie să înţeleagă că această criză a durat prea mult”, a mai spus Orban.

Fostul lider PNL a mai spus că Florin Cîţu nu mai poate obţine votul Parlamentului şi nu mai poate fi reînvestit, pentru că există o decizie a CCR care spune clar că premierul demis prin moţiune nu mai poate fi nominalizat premier.

”Eu nu pot să cred că Florin Cîţu mai poate fi reînvestit”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a afirmat marţi, după ce moţiunea de cenzură împotriva Guvernului a fost adoptată, că munca sa de 30 de ani în Partidul Naţional Liberal este „aruncată pe apa sâmbetei”.

„Vi se pare că sunt fericit după ce munca mea de 30 de ani este aruncată pe apa sâmbetei de nişte aventurieri care nu înţeleg nimic din ceea ce înseamnă politică şi interes public?”, a răspuns Orban, la Parlament, întrebat dacă este fericit după ce moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a trecut.

„Orice fel de înțelegere cu PSD va duce din punctul meu de vedere la o despărțire definitivă de cei care vor să facă înțelegere cu PSD.Eu nu voi susține nicio aventură politică în care să fie aruncată România. Am declarat la finalul congresului că parteneriatul meu cu Klaus Iohannis s-a încheiat. Din păcate, comportamentul președintelui în ultima perioadă a fost total diferit față de comportamentul în care am avut un parteneriat serios, care a dus la victoria partidului, din păcate în ultimele trei luni nu îl recunosc pe Iohannis. E de ajuns să ne uităm la ce se comentează pe pagina președintelui ca să ne dăm seama că e în mare pericol”, a comentat Orban despre suspendarea lui Iohannis.

Tabăra Cîțu din PNL a intrat de urgență în ședință, după ce Guvernul Cîțu a fost demis printr-un scor istoric, de 281 de voturi pentru. În aceste momente liberalii discută la Vila Lac o soluție pentru rămânerea la guvernare. Premierul Florin Cîţu a declarat, marţi, că nu agreează varianta unui guvern tehnocrat sau a unuia de uniune naţională.

Moţiunea de cenzură a trecut, ceea ce înseamnă că Guvernul Cîţu este demis, conform anunţului oficial făcut în plenul Camerelor reunite. Ludovic Orban a anunţat că moţiunea a fost adoptată, iar încrederea acordată Guvernului a fost retrasă. Cabinetul Cîţu va continua să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege.