Premierul desemnat Florin Cîțu a făcut, miercuri seara, primele declarații după anunțul de la Cotroceni al lui Klaus Iohannis privind desemnarea sa ca prim-ministru. Cîțu a susținut o scurtă declarație de presă împreună cu președintele PNL, Ludovic Orban.

„Îi mulțumesc președintelui României Klaus Iohannis și președintelui PNL Ludovic Orban. mă onorează și mă încarcă ca responsabilitate. Voi încerca să formez o majoritate în Parlament, vom avea un calendar al negocierilor. Desemnarea mea ca premier este o garanție de continuitate. Voi înainta în scurt timp Parlamentului lista cabinetului”.

După trei luni de mandat ca ministru de Finanțe, Florin Cîțu a fost numit de președintele Klaus Iohannis ca premier desemnat, unul însă cu șanse minime de a ajunge efectiv prim-ministru. Liderul PSD Marcel Ciolacu a catalogat nominalizarea lui Florin Cîțu drept o „glumă”.

Cine este Florin Cîțu, „premierul de sacrificiu” al președintelui Iohannis

Florin Cîţu a urmat studiile la Colegiul Grinnell din cadrul Universității de Stat din Iowa, specializându-se în domeniul economic.

Născut în 1972, Florin Cîțu este licențiat în economie la Grinnell College, SUA, 1996, doctorand în macroeconomie și economie internațională la Iowa State University, având și un master în economie la această Universitate.

A lucrat ca economist pentru Banca Națională a Noii Zeelande, în perioada 2001-2003 și pentry Banca Europeană de Investiții, Luxemburg, în perioada 20003-2005.

A fost economist ștef și ulterior Head of Financial Markets la ING Bank, București, în perioada 2006-20011. Florin Cîțu este membru în Comisua pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din 1 februarie 2018 și al Comisiei pentru afaceri europene din 24 septembrie 2018.

A devenit finanţistul liberalilor şi s-a înscris în partid o dată cu intrarea în parlament, în 2016.

S-a remarcat prin conflictul deschis cu fostul ministru al Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici. La ambele sale audieri în parlament, el a primit aviz negativ, fiind ținta deschisă a atacurilor PSD și în special ale lui Teodorovici. Cîţu l-a acuzat pe fostul ministru de Finanţe, Eugen Teodorovici, că, prin numirea sa în board-ul Băncii Internaţionale de Investiţii a Rusiei, banca are statut privilegiat, nu plăteşte impozite şi nu e reglementată de BNR.