Politic, Stiri

Ludovic Orban cere demisia lui Ponta şi a lui Şova, în scandalul Roşia Montană

Ludovic Orban: „Ce urmăriţi domnule Şova şi domnule Ponta? Să oferiţi temei juridic companiei pentru a da în judecată statul român?”

Deputatul Ludovic Orban a criticat afirmaţiile premierului Victor Ponta şi ale ministrului pentru Mari Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, potrivit cărora compania Gabriel Resources poate da în judecată statul român.

orban_53408500Deputatul PNL cere, într-o postare pe Facebook referitoare la Roşia Montană, demisiile „de onoare” ale premierului Victor Ponta şi ministrului Dan Şova.

Ludovic Orban a spus că singura modalitate prin care statul român îşi poate spăla imaginea este ca cei doi miniştri să îşi dea demisia. „După părerea mea, din situaţia asta nu se poate ieşi decât prin demisia domnului Şova şi a domnului Ponta. Nu poţi să zici luni, ca premier, la trei, patru ore înainte să dea un comunicat compania, că această companie poate să dea statul în judecată şi statul să plătească daune de 2 milioane”, a spus deputatul.

Liberalul s-a aratat deranjat că mulţi oameni au votat PNL şi USL pentru că au crezut că vor bloca proiectele legate de Roşia Montană şi gazele de şist. „Primul lucru care pe mine mă deranjează este că una dintre principalele teme de campanie a fost Roşia Montană şi gazele de sist. Sunt mulţi oameni care au votat cu noi pentru că au crezut că noi vom bloca aceste proiecte. Nu poţi să te schimbi brusc peste noapte, după ce ai ajuns la putere, să devii un susţinător ale acestui proiect”, a completat Orban.

El a mai spus că nici în rândul socia-ldemcoraţilor nu exista „un entuziasm deosebit în sprijinirea acestui proiect”. „Alt lucru care mă deranjează este modul în care a fost pus în scenă. Nu poţi să iniţiezi o schimbare majoră în politica alianţei dintre PNL şi PSD fără să faci o consultare măcar a parlamentarilor. Să nu credeţi că în rândul parlamentarilor PSD exista un entuziasm deosebit în sprijinirea proiectului. Ba chiar sunt nedumeriţi mulţi dintre ei că au fost puşi în această situaţie fără să li se ceară părerea”, a încheiat Orban.

Deputatul PNL cere, într-o postare pe Facebook referitoare la Roşia Montană, demisiile „de onoare” ale premierului Victor Ponta şi ministrului Dan Şova. „CEO- ul Gabriel Resources, Jonathan Henry, neagă astăzi declaraţiile apărute ieri în publicaţia The globe and mail, declarând, citez: «Doar românii şi România vor decide ce este în interesul ţării. Deşi este firesc pentru orice companie să facă ceea ce este necesar pentru a-şi proteja interesele- şi nici Gabriel Resources nu face excepţie- vom lua act de orice decizie luată de Guvernul sau Parlamentul României. Compania va furniza toate informaţiile necesare pentru ca oamenii să poată lua o decizie în deplină cunoştinţă de cauză. Decizia finală va aparţine Guvernului şi Parlamentului României şi, în ultimă instanţă, cetăţenilor României»”, scrie Orban pe contul său de Facebook. El citează şi o declaraţie atribuită ministrului Şova.

„Iată ce declară tot astăzi ministrul Dan Şova (pentru a nu îl lăsa singur pe Victor Ponta): «Eu nu vreau să dau idei sau argumente investitorilor străini dar, evident, dacă nu le vom da posibilitatea să realizeze investiţia, ne vor acţiona în instanţele internaţionale, fie la Washington, fie Viena, fie Olanda, de încălcarea Convenţiei privind protecţia reciprocă a investiţiilor şi vom vedea ce se va întampla, nu vom avea o poziţie uşoară. Nu pot emite orice fel de pretenţii, dar pretenţiile se bazează pe cheltuielile de investiţii deja realizate şi pe profitul estimat”, scrie Orban.

Potrivit liberalului, comparând aceste declaraţii, „parcă Şova ar fi avocatul companiei şi Jonathan Henry un oficial român”.

„În ce temei să ne dea în judecată Gabriel Resources? Eu nu cunosc niciun document în care statul român să fie parte şi sa ofere temei juridic companiei pentru a cere despăgubiri. Ce urmăriţi cu aceste declaraţii domnule Şova şi domnule Ponta? Să oferiţi cu adevarat temei juridic companiei pentru a da în judecată statul român? Sau doriţi să intimidaţi parlamentarii înainte de vot pentru a vă trece proiectul de lege oneros? După toata această tărăşenie, în ce ma priveşte, cred că nu există decât o singură soluţie onorabilă de salva obrazul şi credibilitatea USL: demisia, atât a domnului Ponta cât şi a domnului Şova”, mai scrie liberalul.

blank