Ludovic Orban
Politic

Ludovic Orban atenționează CCR în legătură cu pensiile speciale

Ludovic Orban atenționează CCR în legătură cu pensiile speciale. Fostul liberal și președinte al Camerei Deputaților atrage atenția judecătorilor CCR „să nu mai facă încă o nefăcută“. El susține că „pensia specială nu este un drept câștigat în mod legitim, așa cum este pensia normală, stabilită pe baza principiului contributivității“, și, prin urmare, „Curtea nu poate să își permite să restaureze aceste pensii speciale rău famate, sfidând o țară întreagă“.

Ludovic Orban: În 2020, Parlamentul a votat o lege de desființare a pensiilor speciale (mai puțin pensiile de serviciu ale cadrelor militare ), dar Curtea Constituțională a decis că este neconstituțională.
În 2021, în mandatul meu de Președinte al Camerei Deputaților, Parlamentul a votat modificarea legii privind statutul deputaților și senatorilor prin care a desființat pensiile speciale ale parlamentarilor.

Mai mulți foști parlamentari care beneficiau de pensie specială au pornit procese în care au invocat excepții de neconstituționalitate ale legii de desființare a pensiilor speciale care sunt în analiza CCR de câteva luni. Curtea nu s- a pronunțat până acum pentru că nu există încă o opinie clar majoritară. Părerile sunt împărțite între judecători.

Din punctul meu de vedere nu există nicun temei de neconstituționalitate. Așa cum parlamentarii și- au dat singuri prin lege pensii speciale, la fel pot decide să nu le mai dea. Așa cum am decis noi. Pensia specială nu este un drept câștigat în mod legitim, așa cum este pensia normală, stabilită pe baza principiului contributivității.

Ca atare, atrag atenția judecătorilor CCR să nu mai facă încă o nefăcută. 90% dintre cetățenii români sunt contra pensiilor speciale ale parlamentarilor. A fost un act profund imoral al parlamentarilor PSD, ALDE, UNPR, UDMR, care și- au votat în 2015 pensii speciale, fără să îi întrebe pe cetățenii care i-au votat dacă sunt de acord. Astăzi, odată ce parlamentul a făcut un pic de dreptate și a anulat acest privilegiu autoacordat al aleșilor, Curtea nu poate să își permite să restaureze aceste pensii speciale rău famate, sfidând o țară întreagă“, mai afirmă Orban.

blank