Președintele PNL Ludovic Orban a declarat, miercuri, că „bătălia” liberalilor cu PSD se realizează în Parlament, la CCR, și prin sesizarea organismelor internaționale, în timp ce un eventual referendum pe justiție este o decizie a șefului statului asupra căruia nu vrea să se pronunțe.

Întrebat cum comentează implicațiile deciziei de miercuri a CCR potrivit căreia se poate organiza un referendum în ziua alegerilor europarlamentare, liderul PNL Ludovic Orban a declarat:

„Este normal, este firesc, este în conformitate cu principiile fundamentale ale democrației. Referendumul reprezintă forma desăvârșită a democrației prin care cetățenii se pot exprima și pot să decidă asupra unor probleme de interes general, ca atare dreptul cetățenilor de a decide prin referendum asupra problemelor importante ale României reprezintă un drept fundamental care nu poate fi cenzurat”.

Liberalul a precizat că nu poate să aprecieze dacă ar fi oportun un referendum în perioada următoare.

„Cel care are ultima decizie în materie de referendum este președintele României și ca atare nu pot să mă pronunț eu acum, aici este vorba despre o problemă de principiu, acesta este și motivul pentru care a fost atacată la CCR această modificare a legii pentru că restrângea dreptul cetățenilor de a se exprima la referendum. Și iată că președintele a avut dreptate”.

Chestionat dacă un referendum pe justiție ar ajuta, în opinia liberalilor, cu ceva, Orban a răspuns:

„Nu suntem noi în măsură să ne pronunțăm. Noi dăm bătălia împotriva tuturor inițiativelor pe care le face PSD pentru a anula independența justiției, pentru a încerca să scape de urmăririle faptelor lor, ne luptăm prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție și în multe situații am și reușit prin atacuri la CCR, prin sesizarea Comisiei de la Veneția, prin prezentarea amendamentelor și am reușit să împiedicăm multe enormități dorite de majoritatea guvernamentală”

„Avem încredere în președintele României că are capacitatea de a lua cele mai bune decizii pentru România”, a adăugat liderul PNL pe tema referendumului.