Featured, Politic

Ludovic Orban ar dori anticipate, dar ar vrea să nu treacă nici moțiunea

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, spune că obiectivul partidului său este de a împiedica adoptarea moţiunii de cenzură, asta în timp ce, teoretic, își dorește alegerile anticipate, imposibile dacă nu cade Guvernul.

„Biroul Politic al PNL a stabilit poziţia partidului faţă de moţiunea de cenzură iniţiată de PSD. Obiectivul fundamental al PNL în materie de alegeri locale este să pună în practică voinţa majorităţii zdrobitoare a cetăţenilor care îşi doresc o alegere democratică a primarilor prin intermediul alegerii primarilor în două tururi cu 50% plus unu dintre cetăţenii care participă la vot. Plecând de la acest obiectiv fundamental, obiectivul PNL este acela de a împiedica adoptarea moţiunii de cenzură. În acest sens, am luat decizia ca parlamentarii PNL să fie prezenţi în plen şi să voteze la vedere împotriva moţiunii de cenzură”, a spus Orban, după reuniunea Biroului Politic Naţional cu grupurile parlamentare ale liberalilor.

El a mai anunţat că liderii grupurilor parlamentare ale PNL au fost mandataţi să poarte negocieri cu toate grupurile parlamentare partenere şi cu parlamentari individual pentru a-i convinge să nu voteze în favoarea moţiunii de cenzură.

„Conform evaluării actuale pe care o avem, nu există un număr suficient de parlamentari astfel încât să asigure reuşita moţiunii de cenzură”, a adăugat premierul Ludovic Orban.

Pe de altă parte, Orban a declarat luni că parlamentarii PNL nu vor vota învestirea altui Guvern, chiar dacă președintele Klaus Iohannis îl va propune tot pe el în funcția de premier.

„Dacă se ajunge în variantă de anticipate, parlamentarii PNL nu vor vota învestirea niciunui Guvern”, a spus Ludovic Orban.

Premierul a adăugat că PNL își menține poziția chiar și în cazul în care Klaus Iohannis îl va propune tot pe el în funcția de premier.

El a mai precizat că nu a fost luată în considerare varianta demisiei sale.

„PNL a decis în Consiliul Național că are drept candidat pentru funcția de premier pe președintele PNL, adică susbsemnatul. Asta e decizia Consiliului Național, deci candidatul PNL pentru funcția de prim-ministru este actualul prim-ministru. (…) În ciuda fake-news-urilor lansate, vă spun că nu a fost lansată, până acum, în evaluare, în perspectiva posibilității de a declanșa anticipate, varianta demisiei mele. Simplu”, a explicat Orban.

Întrebat ce se întâmplă dacă PSD reușește să formeze o majoritate și să îl propună ca premier, Orban a răspuns că „ar însemna să se facă de râs în fața întregii națiuni”.

Deputatul PSD Daniel Suciu a citit luni după-amiază textul moțiunii de cenzură în plenul reunit al Parlamentului.

PSD și UDMR acuză Executivul, în textul moțiunii de cenzură intitulată „Guvernul Orban/PNL- privatizarea democrației românești”, de încălcarea principiilor democratice, prin asumarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi.

Textul moțiunii de cenzură inițiată de PSD și UDMR face apel la respectarea principiilor democratice și critică decizia Guvernului Orban de a-și asuma răspunderea pe proiectul de lege care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Social-democrații și parlamentarii UDMR precizează că măsura aumată de Guvernul PNL contrazice recomandările comsiei de la Veneția și „schimbă regulile jocului în timpul acestuia”, cu mai puțin de patru luni înainte de alegeri.

Pentru a demite Guvernul sunt necesare 233 de voturi.

ADOPTAREA MOŢIUNII DE CENZURĂ ,
ÎMPIEDICA ,
ORBAN ,

blank