Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că în şedinţa coaliţiei de guvernare s-a decis demararea noului program de investiţii pentru comunităţile locale, care se va derula după modelul PNDL. Noul program de investiţii va cuprinde proiecte de infrastructură care să acopere atât partea rutieră, cea de apă şi canal, dar şi extinderea reţelelor de gaz, a mai anunţat preşedintele PNL.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că în şedinţa coaliţiei de guvernare s-a decis demararea noului program de investiţii pentru comunităţile locale, care se va derula după modelul PNDL.

„Am decis în coaliţie, după discuţii prealabile în Biroului Executiv al PNL, demararea noului Program de Investiţii pentru comunităţile locale din cursul acestui an. Acesta se va derula după modelul Programului Naţional de Dezvoltare Locală, cu un buget multianual de aproximativ 50 de miliarde de lei. Dincolo de modul în care va fi denumit acest program, am considerat mai important ca proiectele de infrastructură să privească atât partea rutieră, cea de apă şi canal, dar şi extinderea reţelelor de gaz. Partidul Naţional Liberal a promis gazul românesc în casele românilor, ceea ce ne obligă la îndeplinirea acestui obiectiv”, a scris Ludovic Orban, miercuri, pe Facebook.

Liderul liberalilor spune că pentru perioada imediat următoare „Guvernul a fost mandatat să pregătească actul normativ necesar, care să materializeze noul program şi să fixeze cadrul pentru a avea procedurile de selecţie a proiectelor”.

„Comunităţile locale au nevoie de susţinere pentru a reuşi să se dezvolte şi să crească semnificativ calitatea vieţii fiecărui locuitor. Este datoria Partidului Naţional Liberal, în calitate de partid care s-a angajat la dezvoltarea României, să ofere sprijinul necesar tuturor celor care au fost aleşi la nivel local şi au angajat proiecte în sprijinul comunităţilor lor. Pentru acest lucru, de câteva luni de zile, am insistat ca la nivelul coaliţiei să avem o decizie clară, fermă, cu un calendar şi un buget asumat”, subliniază Ludovic Orban.


Ca urmare a anunţului preşedintelui PNL, vicepreşedintele Camerei Deputatilor Cristina Prună (USR PLUS) afirmă, referindu-se la PNDL, că nu există program din care să se fi furat mai mult.

”A început să se vorbească din nou de PNDL-uri şi alte concepte pesediste de mituit primarii. Vreau să ne aducem cu toţii aminte că nu există program din care să se fi furat mai mult ca din PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală)”, a scris, miercuri, pe Facebook, Cristina Prună.

Aceasta consider că PNDL nu înseamnă altceva decât că ”sume astronomice din taxele şi impozitele noastre care mai devreme sau mai târziu se vor duce tot în toalete de 80.000 de euro în şcoli sau becuri de 2.000 de euro”.

”E scandalos să nu fi învăţat nimic din risipa de bani publici care s-a întâmplat sub ochii noştri neputincioşi. Acum, în şedinţele PNL se vorbeşte de 50 miliarde de lei (10 miliarde de euro!) pentru noi proiecte de “dezvoltare locală”. Avem PNDL de peste zece ani. I-am văzut efectele. Nu a scos niciun judeţ din sărăcie. Dimpotrivă, judeţele fruntaşe la PNDL, precum Teleormanul, au rămas cele mai sărace”, a mai scris vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.

Potrivit acesteia, investiţiile locale trebuie să continue pe fonduri europene pentru că şi aşa am avut probleme de absorbţie.

”Banii de la buget pentru proiectele locale trebuie să premieze performanţa, adică să meargă ca şi cofinanţare pentru proiecte europene. Doar aşa putem avea un minim filtru pentru furturi şi parandărături pentru firme de casă, cum s-a întâmplat de fiecare dată cu banii din PNDL. Să fie foarte clar! Reforma nu înseamnă să facem un alt PNDL, PNDL 3 sau alte nume pompoase care se pregătesc pentru a împacheta cu fundiţa roz acest nou program de cumpărat primari şi alimentat clientela politică cu banii noştri, ai tuturor”, a mai scris Prună.