Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) l-a achitat pe preşedintele PNL, Ludovic Orban. Decizia e definitivă.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) l-au achitat, luni, pe preşedintele PNL, Ludovic Orban, în dosarul în care era acuzat că ar fi cerut, în 2016, bani unui om de afaceri, pentru campania electorală pentru Primăria Capitalei.

“Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, completul de 5 judecători (…) în numele legii decide: respinge ca nefondat apelul formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie DNA împotriva sentinţei penale nr 50 din 31 ianuarie 2017. (…) privind pe inculpatul Orban Ludovic”, se arată în decizia instanţei supreme.

În cadrul ultimului termen al apelului de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în care preşedintele PNL Ludovic Orban este acuzat de fapte de corupţie, procurorul DNA a cerut pentru liderul PNL pedeapsă cu închisoare cu executare orientată spre minimum, adică un an de detenţie.

„Cerem să dispuneţi pentru inculpatul Orban condamnarea orientată spre minimum cu executare cu privare de libertate. (…) Orban s-a folosit de funcţia sa din partid de obţinerea de foloase necuvenite.Influenţa este dată de poziţia sa din partid. La data faptei, Orban era conştient de puterea pe care o avea datorită funcţiei sale din partid. Este real că Urdăreanu este cel care l-a contactat, însă Orban este cel care a insistat pentru a se întâlni cu Urdăreanu.(…) Din coroborarea probelor, rezultă fără echivoc concluzia că inculpatul, în funcţia de conducere a PNL i-a solicitat lui Urdăreanu sprijin cu eludarea dispoziţiilor legale, ceea ce reprezintă foloase necuvenite”, a spus procurorul DNA la ultimul termen de judecată, menţionând că infracţiunea de care Ludovic Orban este acuzat se pedepseşte cu închisoare de la un an la cinci .

Întrebat cum comentează că de această dată procurorii au cerut un an de închisoare, Orban a răspuns: „Aş prefera să nu comentez. DNA nu a venit cu nicio probă suplimentară, martorii mai degrabă au confirmat că nu am comis nicio infracţiune, ca atare nu există niciun element care să modifice decizia de achitare. Aştept cu încredere decizia instanţei”.

Anterior, în prima instanţă, DNA a cerut pedeapsa cu închisoare orientată spre mediu, ceea ce ar însemna doi ani şi şase luni.

În noiembrie 2017, Orban a participat la o dezbatere privind legile justiţiei, unul dintre participanţi fiind Laura Codruţa Kovesi, acesta fiind criticat de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

“Am crezut că văd o scenă din Coreea de Nord, în care cetăţenii, în pofida neajunsurilor, preamăresc regimul. L-am văzut pe Ludovic Orban la acea jelanie, cum, în faţa procurorului şef, îşi recunoştea toată vina de a fi îndrăznit vreodată să militeze pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Cred că e cea mai penibilă situaţie în care am văzut vreun politician după 1990”, a declarat atunci Călin Popescu Tăriceanu.

În ceea ce priveşte scandalul recent de la DNA, privind înregistrări realizate în sediul DNA Ploieşti şi acuzaţiile de falsificare a unor probe, preşedintele PNL a spus că instituţiile statului trebuie să verifice veridicitatea informaţiilor apărute în spaţiul public, afirmând că nu are încredere în înregistrările difuzate şi că „visul de aur al corupţilor din PSD este să nu mai existe” Laura Codruţa Kovesi.