Ludovic Orban a declarat că momentul depunerii moțiunii de cenzură în vacanța parlamentară este unul „absurd” și că, pe lângă acest lucru, este „încă un act iresponsabil din partea PSD”, deoarece România se confruntă cu pandemia de coronavirus și cu criza economică. Totodată, el a precizat că va discuta cu toți parlamentarii pentru a încerca să împiedice succesul moțiunii de cenzură.

„Socoteala de acasă știți că nu întotdeauna se potrivește cu socoteala din teren”, a spus premierul Ludovic Orban, întrebat despre succesul moțiunii de cenzură a PSD.

„Această moțiune de cenzură reprezintă încă un act iresponsabil din partea PSD. Să încerci să dai jos un guvern care și-a făcut datoria față de țară, care gestionează cu corectitudine, profesionalism și eficiență problemele grave care au apărut din cauza epidemiei, din cauza crizei, din cauza secetei, din cauza inundațiilor. Un guvern confruntat cu dificultăți care n-au mai existat în istoria României de foarte multă vreme, să dai jos guvernul mi se pare un gest iresponsabil și complet lipsit de logică. Este un gest împotriva intereselor României”, a completat el.

„Guvernul pe care îl conduc trebuie să implementeze toate măsurile din programul de relansare economică și investiții, guvernul pregătește toate documentele pentru absorbția celor 80 de miliarde de euro care vor fi alocați României începând cu 1 ianuarie 2021, aici e vorba de documente importante (…). Acest guvern pregătește cu minuțiozitate deschiderea școlii, acest guvern se luptă cu toate armele împotriva răspândirii virusului și se vede că, de când guvernul are din nou la dispoziție instrumentele legale pe care le au toate celelalte țări europene, există o tendință de oprire, chiar un ușor trend descendent în ultimele 4 zile”, a mai spus Ludovic Orban.

„Să depui moțiune de cenzură cu trei luni înaintea alegerilor parlamentare, când românii vor fi cei care decid cine să conducă România în perioada următoare, repet, este un act iresponsabil și este împotriva intereselor României”, a subliniat el.

Întrebat dacă va negocia cu Victor Ponta, premierul a răspuns că este „un om deschis dialogului și care, de-a lungul timpului, am dialogat cu orice om care vrea să dialogheze cu mine”.

„În ceea ce privește persoana al cărui nume l-ați pronunțat, n-am ce să vă spun. În schimb, vom discuta cu toți parlamentarii care au o urmă de responsabilitate, mulți dintre ei nu înțeleg nici ei sensul acestui demers politicianist. Vom discuta cu toți”, a mai spus Orban.

„Sunt încrezător. (…) Situația din România este extrem de complicată. Inclusiv pentru partenerii externi acest guvern asigură credibilitate. (Moțiunea – n.red.) Este o aventură politicianistă, care nu are în spate niciun fel de obiectiv pentru România. (Scopul, n.red.) Este să pună mâna pe putere, ca să organizeze ei alegerile locale și parlamentare, asta este în capul lor, să fure la vot și să folosească toate instituțiile statului pentru a-și maximiza scorul electoral. Asta este în capul PSD-ului”, a afirmat liderul PNL.

Ludovic Orban a declarat că moțiunea de cenzura a PSD-ului a spus că i se pare „absurd” momentul depunerii moțiunii, argumentând că „nicio moțiune de cenzură, în ultimii 30 de ani, nu a fost depusă în vacanța parlamentară”. „Și-au pierdut complet busola, nu mai sunt în stare să citească Constituția”, a completat el.