Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat, vineri, referitor la accidentul în care a fost implicat, în judeţul Argeş, că regretă “nespus” acest “incident”. El a menţionat că, înainte de momentul accidentului, se afla pe bancheta din spate a autoturismului şi se odihnea, întrucât călătorea de câteva ore. Bode a spus că şoferul SPP este singurul responsabil de traseul pe care îl urmează şi de ajungerea la destinaţie în siguranţă. “Demnitarul nu are dreptul să-i spună şoferului să meargă mai tare sau mai încet”, a susţinut Bode, precizând că, până la acel accident, şoferii SPP au condus impecabil.

Premierul Ludovic Orban afirmă că nu ia în calcul schimbarea ministrului Transporturilor, Lucian Bode, spunând că acesta nu are niciun fel de răspundere în cazul accidentului în care a fost implicată maşina sa. “Nu a fost la volan, nu a impus în niciun fel ritmul de deplasare, nici nu poate legal să impună ritmul de deplasare (…) nu cred că acuma, pe un accident care într-adevăr a avut loc se poate lua o decizie legată de mandatul de ministru şi repet trebuie judecat după ceea ce face efectiv ca ministru”, consideră Orban

“Regret nespus acest incident. Voi continua să mă deplasez dintr-un capăt la celălalt al ţării respectând regulile de circulaţie”, a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă, Lucian Bode.

El a menţionat că, înainte de producerea accidentului, el se afla pe bancheta din spate, odihnindu-se, întrucât călătorea deja de 4 ore.

“Demnitarul nu are dreptul să-i spună şoferului să meargă mai tare sau mai încet. Să folosească sau să nu folosească semnale acustice sau luminoase dacă maşina este echipată legal cu aceste dispozitive. Demnitarul îi transmite şoferului destinaţia şi ora la care doreşte să ajungă. Şoferul SPP este singurul responsabil de traseul pe care-l va urma şi de ducerea în siguranţă a destinaţie a demnitarului. În astfel de deplasări nu există «ne grăbim», există doar «ajungem în siguranţă la destinaţie»”, a afirmat ministrul Transporturilor.

În ceea ce priveşte circumstanţele în care a avut loc accidentul de pe DN 7, ministrul a arătat că acesta a avut în jurul orei 18, când mai erau aproximativ 130 de kilometri până la Bucureşti, dintre care 110 pe autostradă, iar ora de sosire anticipată era ora 20.

“Le-am comunicat celor de la SPP că destinaţia finală este sediul Guvernului, iar ora de sosire pe care o anticipez era ora 20. Aşadar nu aveam niciun motiv să ne grăbim. Absolut toate deplasările pe care le-am făcut am stat pe bancheta din spate unde am posibilitatea să citesc, să lucrez sau să mă odihnesc. Niciodată nu am fost preocupat cum conduce angajatul SPP în zecile de mii de kilometri parcurşi pentru un motiv foarte simplu: până duminică, au condus impecabil. În momentele premergătoare regretabilului incident de duminică mă odihneam, călătoream deja de patru ore, patru ore şi jumătate”, a mai explicat Bode.

Acesta a arătat că a parcurs de sute de ori traseul dintre Zalău şi Bucureşti, fie ca şofer, fie ca pasager, că are de 28 de ani permis de conducere, a depăşit cu mult un milion de kilometri la volan şi că nu i-a fost reţinut niciodată permisul de conducere pentru vreo abatere la normele rutiere.

“Îmi cer scuze faţă de toţi cei care au avut de suferit în urma acestui nefericit incident”, a mai spus Bode.

El a afirmat că se referă la pasagerul rănit şi la ceilalţi participanţi la trafic care au aşteptat în coloană mai multe ore.

El a precizat că maşina avea semnalele acustice şi luminoase ”conform legii”. Bode a menţionat că nu obişnuieşte să folosească girofarul atunci când se deplasează şi că, cu unele excepţii, de fiecare dată şoferii de la SPP au aşteptat în coloană, el dând ca exemplu faptul că pe 30 decembre 2019 a petrecut şapte ore în trafic pentru a parcurge distanţa dintre Bucureşti şi Braşov.

Ministrul a menţionat că niciunul dintre cei implicaţi nu a avut nevoie de spitalizare.
Dosarul penal deschis în cazul accidentului în care a fost implicată maşina SPP în care se afla ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a fost preluat de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti de către Secţia Parchetelor Militare, din dispoziţia procurorului general Gabriela Scutea.

Iniţial, dosarul deschis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti, a fost declinat către Parchetul Miliar întrucât şoferul ministrului are grad militar.

SPP a transmis deja detalii despre incident, spunând că regretă ”disconfortul creat participanţilor la trafic”.

Ministerul Transporturilor a anunţat, luni seară, că ministrul Lucian Bode a fost implicat într-un accident rutier, dar nu a avut nevoie de îngrijirile medicilor. Bode se afla într-o maşină oficială, condusă de şoferul său.

Imagini care arată cum, în repetate rânduri, maşina în care se afla ministrul Lucian Bode depăşeşte, pe linie continuă, şi circulă mult pe contrasens, depăşind chiar o coloană întreagă de maşini au fost surprinse de unul dintre cei depăşiţi în trafic.