Loviturile de cap
Sport

Loviturile de cap ar putea fi eliminate din fotbal

Regulamentul fotbalistic poate suferi o modificare majoră în viitor, în sensul interzicerii  loviturile de cap cu balonului . În cazul în care studiile vor confirma faptul că acest procedeu afectează creierul jucătorilor, UEFA și FIFA s-au arătat dispuse să ia măsurile care se impun pentru a proteja sănătatea sportivilor.

Studiu: Loviturile de cap trebuie eliminată din fodbal. O asemenea modificare ar avea efect și asupra domeniului pariurilor sportive. Foarte mulți operatori, precum Mozzart pariuri, permit pronosticuri pe modalitatea prin care se va înscrie într-un meci, printre opțiuni fiind și selecția „cu capul”.

În luna iulie a acestui an, English Football Association, forul care coordonează mișcarea fotbalistică în Anglia, a recomandat că jucătorii să evite să mai lovească mingea cu capul dacă balonul a fost transmis de la o distanță de peste 35 de metri. Recomandarea este valabilă atât pentru meciuri oficiale, cât și pentru antrenamente. Totuși, așa cum a recunoscut Nuno Espirito Santo, managerul lui Tottenham, cluburile au ignorat-o.

Ifab: „Deocamdată ne concentrăm asupra comoțiilor”

Conducerea Asociației Internaționale a Fotbalului (IFAB) a admis că ia în considerare modificarea legilor jocului, însă numai în cazul în care studiile vor demonstra că loviturile de cap reprezintă un pericol concret. „Poate că în viitor, la un moment dat, vom aborda și această problemă, atunci când ne vom putea baza pe mai multe informații. Deocamdată, ne concentrăm asupra comoțiilor produse în cazul ciocnirii dintre doi jucători sau în urma contactului cu bara porții sau cu solul”, a declarat Lukas Brud, președintele executiv al Ifab.

Organizațiile care luptă împotriva afecțiunilor creierului susțin că sunt destule dovezi pentru a se acționa măcar în sensul limitării numărului de lovituri de cap într-un meci. Doctor Judith Gates, co-fondator al „Head of Change”, este de părere că „există o asociere care nu poate fi negată între lovirea mingii cu capul și bolile neurodegenerative”. La rândul său, profesorul Willie Stewart, expert în domeniu, a arătat că fotbaliștii sunt de trei ori și jumătate mai predispuși la boli neurodegenerative decât persoanele „obișnuite”. Riscul ajunge la 500% în cazul fundașilor, care lovesc mingea cu capul de cele mai multe ori.

Trebuie făcute mai multe investiții

Pe de altă parte, Dr. Greg Wood, de la departamentul de Psihologie și Exerciții Sportive al Universității Metropolitane din Manchester, este de părere că nu există suficiente studii care să indice nivelul ridicat de pericol reprezentat de lovirea mingii cu capul: „Trebuie făcute mai multe investiții în cercetarea acestui domeniu, iar fondurile trebuie să vină de la FIFA, de la federații, de la cluburi, de la cei care sunt implicați în fenomen. Fotbalul este o industrie de multe miliarde de euro”.

Sunt numeroase organizațiile care cer ca entitățile din fotbal
să aloce resurse pentru cercetări asupra riscurilor la care se supun jucătorii. Peter McCabe, președintele executiv al fundației Headway, a declarat pentru presa engleză că toate semnalele de alarmă trase au fost ignorate.