Elena Udrea
Actualitate

Lovitură totală pentru Elena Udrea! Este informaţia dimineţii în România

Elena Udrea a primit o veste importantă! Direcția Națională Anticorupție (DNA) a depus de curând recurs în casație în cazul Ioana Băsescu – Elena Udrea. Decizia a venit după ce ÎCCJ a dat în ziua de 11 iulie un verdict definitiv de încetare a procesului penal ca urmare a aplicării deciziilor CCR privind prescripția.

Decizia care o vizează pe Elena Udrea fost luată după ce procurorii DNA au ajuns la concluzia că hotărârea CJUE, care permite magistraților români să nu țină cont de deciziile CCR și ÎCCJ privind prescripția și să nu mai închidă dosarele penale, se aplică și în cazurile de corupție, nu doar în cele de fraudă cu fonduri europene, evaziune și contrabandă.

În acest caz, Ioana Băsescu și Elena Udrea au primit, în primă instanță, 5 ani, respectiv 8 ani de detenție cu executare pentru corupție.

Cazul care o vizează pe Elena Udrea a stârnit mai multe discuții

Opiniile sunt împărțite în mediile juridice privind impactul deciziei CJUE, notează G4Media. Unii magistrați consideră că decizia CJUE se aplică strict în procesele de fraudă cu fonduri europene, evaziune fiscală și contrabandă din moment ce CJUE a analizat o sesizare a Curții de Apel Brașov într-un dosar care vizează aceste infracțiuni.

Simultan, alți magistrați susțin că decizia CJUE vizează inclusiv dosarele de corupție în condițiile în care hotărârea vorbește de riscul de impunitate în fața legii prin aplicarea hotărârilor CCR și ÎCCJ, iar prin Tratatul de aderare la UE (TUE), România s-a angajat să combată și corupția, nu doar frauda cu fonduri europene.

Mai mult, decizia CJUE a înlăturat interpretarea Înaltei Curți potrivit căreia deciziile CCR privind prescripția reprezintă lege penală mai favorabilă și retroactivează până la 1 februarie 2014, data intrării în vigoare a noului Cod penal, conform sursei menționate. Argumentația CJUE este valabilă și în cazul dosarelor de corupție, nu doar al celor de fraudă cu fonduri europene.

Pe rolul CJUE există cel puțin trei cauze similare, respectiv C-74/23, C-75/23 și C-131/23, în care a fost întrebată de CA Brașov dacă poate să nu aplice deciziile CCR și ÎCCJ privind prescripția și în dosarele de corupție.

Peste 5.000 de dosare s-au închis deoarece faptele s-ar fi prescris

Amintim că peste 5.000 de dosare, unele cu inculpați celebri, unii dintre ei având decizii de condamnare de ani grei de închisoare în primă instanță, cazuri cu fapte grave și prejudicii mari, s-au închis pentru că faptele s-ar fi prescris ca urmare a aplicării de către instanțele naționale a deciziilor CCR și ÎCCJ privind prescripția.

Ca urmare a deciziilor suveraniste ale CCR și ÎCCJ, faptele penale se prescriu mult mai repede în perioada 2014-2022, a completat sursa menționată.

blank