Featured, International

Lovitură. Produsele americane, taxate cu sume uriase de către Comisia Europeană

Comisia Europeană a întocmit o listă de importuri din SUA în valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro (22,6 miliarde de dolari) care vor avea taxe vamale sporite, în urma unui disputei privind subvenționarea industriei aeronautice, inforemază Reuters.

Președintele Donald Trump a amenințat, marți, că va impune taxe vamale crescute pe produse de Uniunea Europeană în valoare de 11 miliarde de dolari pentru ceea ce consideră Washingtonul drept subvenții acordate constructorului european Airbus.

Măsurile UE vine în contextul plângerii înaintată Organizației Mondiale a Comerțului asupra subvențiilor acordate de Guvernul american companiei Boeing.

OMC nu a luat o decizie finală în aceste cazuri.

Comisia Europeană anunța la începutul acestei săptămâni că lucrează la contramăsuri în cazul Boeing. Instituția s-aa declarat deschisă discuțiilor cu SUA, cu condiția ca acestea să nu conțină condiții prealabile și să vizeze obținerea unui rezultat corect.

Diplomatii UE au declarat ca se asteapta ca Comisia sa publice o lista de produse pe 17 aprilie si să inceapa un proces de consultare publica, dupa care lista ar putea fi ajustata.

UE a cerut inițial ca OMC să autorizeze contramăsuri de 12 miliarde de dolari. Decizia arbitrului ar putea să nu fie adoptată înainte de martie 2020. În cazul SUA, o decizie a OMC ar putea veni în iunie sau în iulie anul acesta.

Disputa dintre Statele Unite și Europa privind plângerile reciproce de ajutor ilegal acordat giganților aeronautici a trenat timp de un an.

Cazul se află în atenția OMC de aproape 15 ani și se apropie de etapa finală.