International

Lovitura lui Viktor Orban pentru ONG-urile care susţin imigranţii. Reacţia ONU

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a criticat, vineri, proiectul legislativ în materie de imigraţie din Ungaria prin care Ministerul de Interne de la Budapesta ar putea interzice activitatea ONG-urilor care susţin imigraţia, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

”Legislaţia propusă reprezintă o restricţie nejustificată a dreptului la liberă asociere şi reprezintă o continuare îngrijorătoare a asaltului Guvernului asupra drepturilor omului şi al spaţiul civic”, a declarat Rupert Colville, purtătorul de cuvânt al Consiliului ONU pentru Drepturilor Omului.

Proiectul de lege obligă organizaţiile neguvernamentale să-şi înregistreze activităţile şi să plătească un impozit de 25% pentru donaţiile primite din străinătate, fonduri care urmează să fie cheltuite pentru protejarea frontierelor. Acesta face parte din planul anti-imigraţie al Guvernului ungar.

Executivul ungar consideră că este important ca organizaţiile care sprijină şi organizează migraţia ilegală şi primesc finanţare din străinătate să funcţioneze în mod transparent. În plus, aceste ONG-uri ar putea fi supuse unui ordin de restricţie, cu posibile consecinţe identice unei interdicţii.

Conform iniţiativei legislative, activităţi precum campanii de susţinere, recrutarea de voluntari, producerea de broşuri informative trebuie să fie aprobate de către Ministerul ungar de Interne, care ar putea respinge demersurile invocând un “risc de securitate naţională”.

Guvernul Ungariei a respins în repetate rânduri planul UE de relocare a refugiaţilor şi a subliniat că nimeni nu-i poate impune unei ţări să accepte anumiţi cetăţeni. În hotărârea luată la 6 septembrie 2017, Curtea de Justiţie a UE a respins apelurile Slovaciei şi Ungariei cu privire la cotele obligatorii introduse în 2015 pentru a reloca solicitanţii de azil din Grecia şi Italia.