Politic

Lovitura lui Liviu Dragnea: Cum evită PSD consultările PNL și UNPR

PNL și apoi UNPR au anunțat, public, că își doresc consultări cu partidele parlamentare pe tema noului Cod Fiscal. Documentul votat inițial de Parlament cu sprijin aproape unanim a fost întors de președintele Klaus Iohannis pentru reexaminare pe motiv de oportunitate.
liviu-dragnea
Paradoxal, cei mai mulți dintre cei care au fost de acord cu propunerea de Cod Fiscal făcută de Guvernul Victor Ponta și-au schimbat radical opțiunea după gestul președintelui Iohannis. Astfel, PNL și UNPR, alături de UDRM, au construit o majoritate ad-hoc care a pus PSD în minoritate.
În acest stadiu, după anunțurile publice ale PNL și, mai ales, UNPR, privind negocierile pe Codul Fiscal, reacția PSD a fost una foarte dură: șeful coaliției guvernamentale este Liviu Dragnea și nu se va face nimic fără acordul lui săgeți, susținea într-un furibund atac public un apropiat al președintelui PSD, Codrin Stefanescu, secretar general adjunct.
 
La doar câteva ore diferență a urmat un comunicat oficial asumat de Liviu Dragnea care a mai îndulcit tonul discursului social-democraților, dar, în esență, avertismentul era același. Nuanța însă, de această dată, e una foarte importantă – PSD este de acord cu orice tip de negociere pe Codul Fiscal și va fi reprezentat la aceste negocieri chiar de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.
Ce ne spune, practic, Dragnea? Că PSD nu dorește negocieri politice, ci doar ajustări din punct de vedere tehnic. Adică, în timp ce PNL și UNPR anunță, prin cei mai înalți reprezentanți ai lor, Alina Gorghiu, Vasile Blaga și Gabriel Oprea, că doresc negocieri politice, social-democrații mimează dialogul, trimițându-l la bătaie pe ministrul Finanțelor care, din punct de vedere politic, nu reprezintă nimic. Eugen Teodorovici este simplu membru PSD, dar nu are functie in partid, asa ca nu poate lua o decizie politica. 
 
În aceste condiții este foarte clar că PSD-ul lui Liviu Dragnea va marșa pe imagine și va da vina pe președintele Iohannis, pe PNL și chiar și pe aliații de la UNPR că taxele și impozitele nu pot fi scăzute, deși guvernul dorește acest lucru.
”În ultima conferință de presă am făcut apel la întreaga clasă politică pentru trecerea la o politică axată pe problemele reale ale României, pe identificarea priorităților și renunțarea la politica de conflicte personale și demagogie. Constat că primele reacții sunt încurajatoare, deja câțiva actori politici semnificativi îndemnând la dialog pe tema Codului Fiscal.”, spune Dragnea.
 
Presedintele interimar al PSD Liviu Dragnea a raspuns vineri cererilor de dialog lansate de PNL si UNPR. Acesta arata disponibilitatea social-democratilor de a discuta problemele legate de Codul Fiscal si l-a desemnat pe ministrul Finantelor sa participe la dezbaterile tehnice propuse de UNPR si PNL, propunand ca apoi sa aiba loc o intalnire intre conducerile partidelor pentru a se lua o decizie in consens.
„În ultima conferință de presă am făcut apel la întreaga clasă politică pentru trecerea la o politică axată pe problemele reale ale României, pe identificarea priorităților și renunțarea la politica de conflicte personale și demagogie. Constat că primele reacții sunt încurajatoare, deja câțiva actori politici semnificativi îndemnând la dialog pe tema Codului Fiscal.
 
În acest sens, salut inițiativa venită din partea UNPR, prin vocea Președintelui acestei formațiuni politice, domnul Gabriel Oprea, de realizare a unei discuții între partidele parlamentare pe tema Codului Fiscal, confirmând astfel prezența Ministrului Finanțelor Publice, domnul Eugen Teodorovici, din partea PSD, la această acțiune.
De asemenea, remarcăm cu satisfacție că PNL invită PSD și partidele din arcul guvernamental la dezbateri pe temele cele mai importante ale dezvoltării României. Am exprimat întotdeauna necesitatea instituționalizării dialogului politic în toate situațiile în care opoziția poate aduce un aport de idei sau sprijin politic unor proiecte care transcend interesul politic imediat al partidelor. Pentru PSD, UNPR și ALDE dezbaterea celor mai importante teme ale guvernării a fost o practică politică ce a dus la o strategie de guvernare eficientă și stabilă. Temele macrostabilității economice a României sau funcționării și modernizării statului s-au aflat într-o continuă dezbatere sau negociere între trei partide care acoperă un spectru ideologic foarte larg, de la stânga, trecând prin centru stânga, până la dreapta.
Constatând existența mai multor cereri de dialog din partea partidelor politice privind dezbaterea Codului Fiscal, credem că este binevenită o nouă căutare a consensului după ce vechiul consens parlamentar pe aceasta temă, stabilit între coaliția de guvernare și PNL s-a spulberat, îndeosebi, credem noi, din cauza lipsei de comunicare între PNL si Președinție.
 
Dincolo de acestea, primim cu deschidere noua cerere de dialog pe această temă inițiată de PNL. Astfel, vom onora și această invitație tot prin Ministrul Finanțelor Publice, care va fi însoțit, la ambele întâlniri de o echipă de specialiști din cadrul Ministerului pentru a prezenta o refundamentare a Codului Fiscal pornind de la cererile Președintelui Klaus Iohannis sau a altor organizații sau instituții care s-au pronunțat în spațiul public.
Ulterior acestor discuții cu caracter tehnic, vom avea toată disponibilitatea să analizăm posibile soluții politice în cadrul unei întâlniri între conducerile partidelor parlamentare, care să aibă loc înainte de începerea Sesiunii extraordinare a Parlamentului României, elementele concrete privind data, ora și locația urmând a fi stabilite de comun acord”, transmite Dragnea intr-un comunicat de presa.
El insa nu arata aceeasi deschidere catre o dezbatere pe 17 august a altor teme propuse de PNL, aratand ca acestea nu sunt „teme de vacanta’. El propune in schimb ca astfel de discutii sa aiba loc din toamna, iar astfel de consultari sa aiba un caracter permanent.
 
„În ceea ce privește cererea PNL de a discuta, la o data fixă, marile teme ale stabilității și devenirii României, considerăm că aceastea nu sunt teme de vacanță, ci merită din partea clasei politice un dialog continuu, instituționalizat. Stabilirea unor teme și priorități pe termen lung nu se poate realiza printr-o singură întâlnire, ea trebuie să fie rezultatul unor dialoguri consistente și continue între toate forțele politice. În interiorul coaliției de guvernare această dezbatere există, dă deja roade și ne bucurăm că și PNL vrea să se alăture acestui efort de dialog.
Considerăm că de la începutul toamnei politice se poate stabili, de comun acord, agenda unor întâlniri permanente între toate partidele parlamentare și neparlamentare pe temele dezvoltării economice României, funcționării statului de drept, dezvoltării echilibrate și durabile a țării în plan teritorial și realizarea unor strategii eficiente de eliminare a decalajelor. Credem că este necesar dialogul și pe alte teme: modernizarea instituțională, descentralizarea administrativă eficientă, sprijinirea românilor din Diaspora pentru păstrarea identității și exercitarea integrală a drepturilor conferite de cetățenia română, realizarea unei infrastructuri adecvate și dezvoltarea agriculturii, strategii de dezvoltare a comunităților rurale, realizarea unui model de funcționare eficientă a comunicării și de armonizare a circuitului administrativ între Parlament, Guvern și Președinție, modernizarea sistemului medical și educațional, politici prin care România să devină un actor cu pondere mai mare în deciziile politice de la nivel european și mondial și multe altele”, mai precizeaza Dragnea.
 
El subliniaza in final ca s-a consultat si cu premierul Victor Ponta privind aceste propuneri.
„Precizez că pentru realizarea acestor propuneri m-am consultat cu Premierul Victor Ponta și cu partenerii noștri de guvernare. Suntem deschiși la instituționalizarea unui asemenea dialog și așteptăm PNL, dar și alte partide, să se alăture acestui efort de reflecție la care deocamdată participă doar PSD, UNPR și ALDE”, conchide Dragnea.
blank